Požar na Blidinju: Vojni helikopteri BiH i Hrvatske stigli u spašavanje, dim ometa gašenje

GORI VIŠE OD 250 HEKTARA

Požar na Blidinju: Vojni helikopteri BiH i Hrvatske stigli u spašavanje, dim ometa gašenje
Foto: klix.ba

Veliki požar koji hara u Čvrsnici proteklih desetak dana zahvatio je preko 250 hektara zemljišta i uprkos danonoćnoj borbi vatrogasnih službi i dobrovoljnih udruženja, vatrena stihija ne prestaje da guta borovu šumu u Parku prirode Blidinje. .

Načelnik Uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona Drago Martinović nam sa terena kaže da je situacija veoma teška i da je ubrzo stigao i vatrogasni helikopter Mi-8 Ministarstva oružanih snaga susjedne Republike Hrvatske. prije 9 sati pomoći u gašenju požara iz zraka, ali zbog jakog dima još ne može djelovati.

“Radi se o velikom vatrogasnom helikopteru sa dvije hiljade i 200 litara vode, ali je pritisak nizak i dim je jako gust, tako da nema vidljivosti, tako da trenutno nije moguće djelovati iz zraka. Helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine je upravo stigao i nadamo se da će se dim uskoro razjasniti i da će helikopteri moći brzo djelovati”, kaže Martinović.

Foto: klix

On dodaje da će, prema planu, današnja akcija gašenja iz zraka trajati cijeli dan i da se nada da će širenje vatre konačno biti zaustavljeno.

On podsjeća da je na Blidinju izgorjelo više od 250 hektara zemlje, a požar je izbio u subotu, 18. jula u večernjim satima i najvjerovatnije ga je izazvao udar groma, jer se vatra pojavila na tlu gdje nije bilo ljudske noge. ikada kročio.

Proteklih dana na gašenju požara angažovani su helikopter Oružanih snaga BiH, helikopter Helikopterskog servisa RS i hrvatskih kanadera, a neumorno je veliki broj vatrogasnih jedinica, gorskih spasilačkih službi, planinara. gašenje vatre sa zemlje. šumarska i dobrovoljna udruženja sa šireg područja Bosne i Hercegovine.

Izvor: klix.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori