Požar kod Neuma i dalje bukti, helikopter Oružanih snaga bi trebao doći na teren

SNIMCI IZ ZRAKA

Požar kod Neuma i dalje bukti, helikopter Oružanih snaga bi trebao doći na teren
Foto: D. S./Klix.ba

Požar koji je jučer u poslijepodnevnim satima izbio u selima kod Neuma još uvijek nije u potpunosti lokalizovan, ali su zahvaljujući dobroj koordinaciji vatrogasaca objekti sačuvani.

Kako nam je potvrđeno iz Civilne zaštite Neum, vatra još uvijek bukti na nepristupačnim područjima, ali kuće i stanovništvno nisu izloženi opasnosti.

Također, iz neumske civilne zaštite kažu da su zatražili pomoć pri gašenju požara od susjedne Hrvatske, kao i od Oružanih snaga BiH.

Za sada se čeka odobrenje od Predsjedništva BiH za slanje helikoptera Oružanih snaga BiH koji su i do sada pomagali pri gašenju vatre koja je ovog ljeta opustošila značajan dio juga naše zemlje.

Također, iz Profesionalne vatrogasne postrojbe Neum kažu da im pomoć danas pružaju i mostarski vatrogasci.

Gradonačelnik Neuma Dragan Jurković kazao je za Fenu da je vatra uništila veliki broj maslinika.

"Požar se opet aktivirao u selu Papratnica i širi se prema kućama. Nadam se da ćemo to uspjeti sanirati, ali jak vjetar tu liniju brzo pomjera i teško ćemo obraniti da to ne ode dalje prema Zelenikovcu i Hutovu bez potpore iz zraka. Najviše štete požar je napravio maslinicima, stradalo je više od 60 posto maslina u ovom neumskom zaleđu", kazao je Jurković.

Marko Topalović iz Općinske službe za civilnu zaštitu Neum kazao je da trenutno nisu ugrožene kuće kod sela Prapratnica, te da sada uglavnom gori nisko rastinje.

Izvor: klix.ba i avaz.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori