Povećanje plata službenicima u FBiH značit će i povećanje plata političarima

Povećanje plata

Povećanje plata službenicima u FBiH značit će i povećanje plata političarima
Foto: Klix.ba

Dogovoreno povećanje plata državnim službenicima u Federaciji BiH od deset posto iskoristit će izabrani političari da bi za isti iznos povećali i svoja lična primanja. Kako isti zakon tretira plate državnih službenika, ali i izabranih zvaničnika, blagonakloni čin vlasti da ispuni zahtjeve Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudske vlasti i javnim ustanovama Federacije BiH, direktno će se odraziti i na novčanik članova izvršne i zakonodavne vlasti u ovom entitetu, piše Klix.ba.

Ovo je vjerovatno jedan od razloga zbog čega je i ispunjen zahtjev sindikata, koji je argumentiran potrebnom korekcijom po kolektivnom ugovoru, da se prije nacrta budžeta treba utvrditi osnovica za narednu platu ako su se troškovi života povećali za više od pet posto.

Portal Klix.ba jučer je objavio kako bi skoro sedam hiljada državnih službenika na nivou Federacije BiH uskoro moglo dobiti povećanje plate od deset posto. Dogovor je ovo tri vladajuće stranke u Federaciji BiH (SDA, HDZ i SBB) te svojevrstan ulazak u narednu izbornu godinu i to na velika vrata.

Planirano povećanje plata čeka odluku Vlade FBiH, a kako saznajemo, već se ugrađuje u projekcije budžeta za narednu godinu. Ovaj rast plate trebao bi na godišnjem nivou povećati rashode za oko 25 miliona KM.

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori