State Department: Postoji opasnost od nestabilnosti na Zapadnom Balkanu

Postoji opasnost da neosnovane špekulacije o mijenjanju granica na Zapadnom Balkanu duž etničkih linija podstaknu nestabilnost u regionu. Ovo se navodi u saopćenju koje potpisuje glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Kaže kako stabilna, prosperitetna budućnost Zapadnog Balkana mora biti zasnovana na dobroj upravi, vladavini prava, multietničkoj demokratiji i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda. Washington podržava zemlje regiona na putu do evropske integracije i članstva u ključnim evropskim i euroatlantskim institucijama.

"Sarađujemo sa zapadnobalkanskim zemljama i našim evropskim partnerima na unapređenju državne uprave, vladavine prava i reformi u borbi protiv korupcije, kao i na promovisanju nezavisnih medija i energičnih civilnih društava. Što će ojačati evropsku perspektivu regiona i unaprijediti dugoročni cilj cjelovite, slobodne i mirne Evrope", navodi se u saopćenju.

Price se osvrnuo i na odnose Srbije i Kosova. Kazao je da su Sjedinjene Države spremne podržati rad na sveobuhvatnom, obavezujućem sporazumu o normalizaciji. Utemeljenom na međusobnom priznanju, koji postavlja osnove za dugotrajnu saradnju i prosperitet.

Price navodi i da SAD sarađuje s međunarodnom zajednicom da podrži Bosnu i Hercegovinu u provođenju reformi. Uključujući i Izborni zakon, koje će joj omogućiti da se razvija i osigura status kandidata za članstvo u EU.

"Ured visokog predstavnika, uspostavljen prije 25 godina u sklopu Dejtonskog mirovnog sporazuma, znatno doprinosi miru i stabilnosti u BiH. Nastavljamo podržavati važnu ulogu OHR-a u realizaciji programa 5+2, s obnovljenim fokusom na borbu protiv korupcije kao ključnu za čvrsto uspostavljanje vladavine prava", zaključuje se u saopćenju.

Pojava navodnih "non papera" dodatno je uzdrmala politička dešavanja na Zapadnom Balkanu, a navodi o prekrajanjima granica u javni diskurs donijeli su ponovo ratnu retoriku.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)