Posljednjeg dana života Eva Braun i Hitler su bili sretni!

Diktator

Hitler i Eva
Foto: Profimedia

Eva Braun je slijepo voljela Hitlera, te joj ništa drugo nije bilo važno, osim da je nazove njegovom partnerkom. Posljednju želju joj je ispuno na samrti.

Eva Braun, žena lidera nacističke Njemačke , imala je fascinantan život. Do smrti je bila uz okorjelog diktatora Adolfa Hitlera, kojeg je istinski voljela i zbog te ljubavi je mnogo propatila. Nije imala nikakav uticaj na politiku, ali je mnogo doprinijela razaranju čovječanstva, te je istoričari smatraju kao najveće razočarenje.

Profimedia

Njihova ljubva kao temelj imala je tragični događaj

Hitler je imao već 40 godina, kada je upoznao još ni punoljetnu Evu, 17-ogodišnju djevojčicu. Njemački diktator je tada tek počeo da se uzdiže, a sve je počelo da se dešava 1930. Između njih se odmah stvorila privlačnost, potom su uslijedjeli izlasci u bioskope, pozorišta, na ručkove i večere i Eva se zaljubila u neobičnog muškarca sa čudnim brčićima i škripavim glasom, koji joj se predstavio kao "Her Volf".

Hitler je živio sa svojom nećakom Geli Raubal. Međutim, poslije žestoke svađe sa Adolfom odlučila je da sebi oduzme život. Eva mu se tada našla kao najveća utjeha, tako je i počela njihova veza. Nije uopšte smatrala važnim što svaka žena koja je bila sa njim pokušala barem jednom da se ubije.

Žene je maltretirao na razne načine

Pričalo se da je Hitler posesivan i nasilan, da žene maltretira i fizički i psihički. Čim bi naišao na ženu koja ga zainteresuje, prethodnu bi ostavio kao olupinu. Evu to ništa nije zanimalo, bila je zaslijepljena osjećanjima prema ovom čovjeku.

Eva je bila njegova tajna

Romansa između Hitlera i Eve je dugo skirvana. Diktator ju je krio u prostoriji pored njegove spavaće sobe, dok mu je jedan period glumila ličnog sekretara. Sve se trudila da istrpi jzbog prevelike ljubavi. Sa druge strane, Adolf se nije ni trudio da nešto promeni, već je nastavio da "švrlja" kao prije. Ne zna se sa koliko žena, ali se zna da je Eva bila upućena u njegove prevare.

Nije mogla da izdrži afere

Gledajući čovjeka svog života kako juri za drugim ženama dok ona pati, odlučila je da privuče pažnju na sebe. Uzela je očev pištolj, uperila ga u srce i ispalila metak. Međutim, promašila je srce – da li iz želje da živi ili zbog nepoznavanja anatomije, a Hitler se pojavio u bolnici sa cvijećem i obećanjem da će se starati o njoj. Eva Braun mu je sve povjerovala i ponadala se da će biti drugačiji...

Drugi pokušaj samoubistva

Nije čula ni riječ od Hitlera čak tri mjeseca tokom 1935. godine. Kako je posumnjala da je opet vara, napisala mi je oproštajnu poruku u dnevniku i popila 35 pilula. Opet je uspjela da preživi, a Adolf se ponovo pojavio sa cvijećem i novim obećanjima.

Trećim pokušajem je sebi presudila. Sljedeći put pilula cijanida usmrtila ju je nekoliko trenutaka prije nego što će se ubiti i sam Adolf Hitler.

Kako je izgledao Evin i Hitlerov poslednji dan?

Adolf Hitler je izvršio samoubistvo 30. aprila 1945 godine, zajedno sa svojom izabranicom Evom Braun. Britanski autori Ema Krejgi i Džonatan Mejo u knjizi pod nazivom "Hitlerov posljednji dan: Iz minuta u minut" detaljno su opisali njihove posljednje trenutke, a mi vam prenosnimo u cijelosti:

"Na devet metara ispod zemlje, u "firerovom bunkeru" u Berlinu, Eva Braun se priprema za vjenčanje. Zna da Adolf ne voli šminku, pa je zamolila služavku da je našminka što prirodnije.

foto: Profimedia

Izabrala je dugačku crnu haljinu od svile, crne kožne cipele, zlatnu narukvicu i sat sa dijamantima. Večeras, čitavih 14 godina od početka njihove afere, konačno će se udati za čovjeka koga voli. Naravno, nije ni sanjala da će sudbonosno "da" izgovoriti u bunkeru, ali ruski tenkovi su okupirali grad i sigurnije je pod zemljom.

Adolf Hitler u konferencijskoj sali u okviru bunkera diktira svojoj sekretarici najnoviju izjavu o tome zašto Njemci gube rat. Zatim neočekivano prelazi na diktiranje svog testamenta.

Moja žena i ja smo odlučili da izvršimo samoubistvo kako bismo izbegli sramotu predaje. Želimo da naša tela budu odmah zakopana - izgovara on.

Hitler je u maloj sobi sa svojim pomoćnikom Hajncom Lingeom. Obavještava ga da ima samo još jedan, posljednji zadatak za njega.

- Odnesi dva ćebeta u spavaću sobu i pripremi dovoljno benzina za kremaciju dva tijela. Eva i ja ćemo se večeras ubiti. Ti ćeš zamotati naša tijela u ćebad, prenijećeš ih u baštu i spaliti - kaže on, a Linge potvrđuje drhtavim glasom.

Linge traži od Hitlerovog vozača Eriha Kempke da mu obezbjedi 200 litara benzina. Kempku zanima šta će mu tolika količina, ali Linge ne odgovara i kaže da je "stvar hitna". Vozač jedva uspjeva da nabavi benzin, uzimajući dio iz rezervoara automobila koji su parkirani u podzemnim garažama.

Eva Braun i Adolf Hitler izlaze iz sobe, držeći se za ruke. Ona je u crnoj haljini, a on u crnim pantalonama i sivoj vojničkoj jakni. Eva se prisjeća njihovog upoznavanja u oktobru 1929. godine. Kada je muškarac smiješnih brkova, 23 godine stariji od nje, ušao u fotografski studio u Minhenu gdje je radila kao asistentkinja, postidjela se jer je pogled prikovao za njene noge.

Prve četiri godine njihove veze za nju su bile izuzetno stresne. Dvaput je pokušala da se ubije i pala je u komu. Patila je sve dok je Hitler nije prvi put nazvao svojom partnerkom, a sada joj se snovi o vjenčanju konačno ostvaruju.

Vrijeme je za razmjenu prstenja. Obje burme su skinute sa tijela ubijenih zarobljenika Gestapoa i prevelike su, ali to ne spriječava Hitlera i Evu da se zavjetuju jedno drugom na vječnu ljubav.

Ceremonija je gotova i mladenci se povlače u svoju sobu gdje piju šampanjac i jedu sendviče. Pridružuju im se malobrojni članovi osoblja koji su i dalje u bunkeru. Eva ne skida osmjeh sa lica i uživa u ulozi gospođe Hitler, koju će obavljati mnogo kraće nego što je planirala.

Zadihani Jozef Gebels upada u prostoriju u kojoj je Hilterova sekretarica. Obavještava je da mu je firer naredio da preuzme mjesto vrhovnog komandanta nakon njegove smrti.

Ja to ne mogu, ja odbijam to da uradim! U čemu je svrha života ako firer više nije živ? - uzvikuje Gebels.

Po prvi put u svom životu, on odlučuje da se ogluši o Hitlerova naređenja i obavještava sekretaricu da neće poslušati firera.

Hitler i Eva su se povukli u odvojene sobe. Nacistički vođa se kupa po posljednji put i oblači bijelu pamučnu pidžamu.

Služavka pomaže Evi da obuče italijansku spavaćicu od plave svile. Narednih par sati ona nepomično leži u krevetu, ali ne može da zaspi. Rusi sve jače bombarduju grad i zgrade su u plamenu. Približili su se na samo par stotina metara od bunkera.

Napolju polako sviće dan koji će promjeniti tok istorije Njemačke i cijelog svijeta. Adolf Hitler je u ponedjeljak, 30. aprila 1945. pucao sebi u glavu, dok je Eva Braun popila kapsulu cijanid."

Eva Braun je možda bila jevrejka

Supruga Adolfa Hitlera, Eva Braun, možda je porijeklom bila Jevrejka, ukazala je analiza DNK uradjena za snimanje dokumentarnog filma. Ova teza se zasniva na analizi vlasi uzetih sa četke za kosu iz Hitlerove rezidencije u Berghofu, gdje je Eva Braun najviše boravla za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Stručnjaci su u analiziranom uzorku našli specifičnu sekvencu DNK povezanu s Aškenazima koji čine 80 odsto jevrejske populacije svijeta.

Sve ukazuje da analiziran uzorak jeste kosa Eve Braun, ali se ističe da bi jedini način da se to potvrdi bilo upoređivanje tog DNK sa analizama njenih bliskih živih rođaka. Niko od njih, međutim, nije želio da se podvrgne testu. (Kurir.rs)

Pročitajte više: Transformacija Hitlerove rodne kuće koštaće 11 miliona eura

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori