Transformacija Hitlerove rodne kuće koštaće 11 miliona eura

Puno veći troškovi od planiranog

Planirana transformacija kuće u austrijskom mjestu Braunau, u kojoj je rođen Adolf Hitler, koštaće mnogo više nego što je planirano. Naime, bilo je planirano da radovi koštaju pet miliona eura, a sada se govori o troškovima u visini od 11 miliona, potvrdilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije.

Takođe, i početak radova biće odložen za 2023. i trajaće do 2025. A prvobitno je bilo planirano da radovi budu gotovi u ovoj godini. Hitlerova rodna kuća pripala je, usljed eksproprijacije nakon što u dugogodišnjem sporu nije postignut dogovor sa vlasnicom objekta, Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Na osnovu odluke o eksproprijaciji, vlasnici zgrade isplaćeno je 800.000 eura. Zatim je odlučeno da se sprovedu radovi u kući na osnovu nacrta koje je izradila arhitektska kuća “Marte”.

Taj nacrt planirao je troškove u visini od pet miliona eura i zaključenje radova do kraja ove godine. Međutim, onda je odlučeno da komanda opštinske policije i policijska stanica budu smješteni u to zdanje.

Odlaganje početka radova Ministarstvo je objasnilo potrebnim birokratskim postupcima, ali i dogovorom sa susjedima. Kada je riječ o skoku troškova, Ministarstvo je ukazalo na razvoj na građevinskom tržištu. A gdje je došlo do drastičnog rasta cijene građevinskog materijala.

Inače, austrijske vlasti su izvršile eksproprijaciju zgrade kako bi spriječili da ona bude mjesto okupljanja neonacista i veličanja Hitlera, te je odlučeno da se sprovede transformacija koja bi to spriječila i omogućila druge namjene.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)