Porijeklo Covida? Naučnici vagaju dokaze o porijeklu virusa

Usred bijede pandemije koja je odnijela najmanje četiri miliona života, naučna potraga za porijeklo i sama je postala toksična.

Iako je sada odvratno sveprisutan, Covid-19 je i dalje samo 18-mjesečna bolest. A potragu za njenim početkom službeno je pokrenuo 2020. godine istražni tim Svjetske zdravstvene organizacije.

Pitanja oko njegovih zaključaka prerasla su u jako politiziranu svađu. Neki istraživači koji su pokušali otkriti porijeklo pandemije optuženi su za zavjeru i zataškavanje - na osnovu nema dokaza.

Sada 21 istraživač - svi koji žele da shvate kako se virus koji je nastao slepim miševima prenio u ljude. Ima za cilj da "postavi rekord" objavljivanjem svog sažetka naučnih dokaza o početku pandemije.

"Nije istina da ne znamo odakle je poteklo - jednostavno ne znamo kako je ušlo u ljude", kaže virolog sa Univerziteta u Glasgowu prof. David Robertson.

Široko je prihvaćeno da je predak virusa izvorno bezopasno cirkulirao kod divljih slepih miševa. Ali, vitalno je otkriti kako, gdje i kada se to tačno probilo u osobu kako bi se spriječilo slično izbijanje u budućnosti.

Ne postoji konačni dokaz. Niti jedan šišmiš pozitivan na Covid niti potvrđeni prvi ljudski slučaj - koji bi definitivno pokazao kako je započeo. To se možda nikada neće saznati, ali naučnici koji su napisali ovaj najnoviji izvještaj žele pojasniti dostupne dokaze i šta oni znače.

Objavili su ono što se naziva pretiskom, što znači da ga još nisu pregledali i uredili drugi stručnjaci. A njegov ključni zaključak je, kaže prof. Robertson, da se biološka svojstva ovog virusa usko poklapaju sa virusima koji su pronađeni u prirodi - kod slepih miševa.

Ovo izbijanje, dodaje, vrlo liči na pojavu prvog Sarsa 2003. godine.

U tom slučaju, virus je izoliran u životinji koja se široko trguje zvanoj palmova cibeta. U sljedećih nekoliko godina istraživači su otkrili vrlo srodne viruse kod slepih miševa. 2017. predak virusa Sars pronađen je u populaciji potkovica na jugu Kine.

Izbijanje je u osnovi praćeno i praćeno sve do divlje životinje od koje je poteklo - smrtonosna misterija riješena.

"Jedina razlika [s Covidom] je što ovog puta nismo pronašli međuvrste", kaže prof. Robertson.

"Ali veza virusa šišmiša i snažna povezanost s tržištima koja prodaju žive životinje su tu."

Mnogo se naučnika slaže da su pretrpane, nehigijenske pijace živih životinja, idealno žarište prenosa novih bolesti koje se "prelijevaju" sa životinja. A u 18 mjeseci do početka pandemije, studija je pokazala da je gotovo 50 000 životinja - od 38 različitih vrsta - prodano na pijacama u Wuhanu.

SCIENCE PHOTO LIBRARY

Istraživači kažu da je prirodni preliv - vjerovatno povezan s tom trgovinom životinjama - daleko najizgledniji scenarij porijekla iz Covida.

Tim SZO koji je posjetio Wuhan izvukao je slične zaključke. Ali njegovo očigledno odbacivanje mogućnosti da je virus možda slučajno procurio iz laboratorije izazvalo je neslaganje među nekim naučnicima.

Laboratorija pod lupom je Wuhan institut za virusologiju, koji je proučavao koronaviruse kod slepih miševa više od jedne decenije.

Autori ovog novog izvještaja ističu da niti jednim od njih nije bilo, niti je moglo biti manipulirano da bi postalo Sars-Cov-2. Ali neki naučnici ne prihvaćaju u potpunosti taj zaključak, uključujući profesora Davida Relmana sa američkog Univerziteta Stanford.

"Vidim ovo [novi izvještaj] kao namjerni napor da se marširaju sve moguće informacije u znak podrške onoj što je savršeno dobra hipoteza - prirodnom prelijevanju - ali [to] nije uravnoteženo i objektivno", rekao je za BBC News.

Prof Relman bio je jedan od autora pisma visokoprofesionalnom naučnom časopisu Science, u kojem su stariji naučnici doveli u pitanje zaključke SZO-ovog izvještaja i zatražili temeljitiju istragu takozvane hipoteze o curenju iz laboratorija.

Naučnici se često međusobno ne slažu - to je dio naučnog procesa. I objavljivanje mišljenja zasnovanih na dokazima u naučnim časopisima platforma je za to neslaganje zasnovano na dokazima za porijeklo.

Ali debata o "curenju laboratorija u prirodnom prelijevanju" prešla je dalje od snažnog naučnog neslaganja.

U februaru 2020. Peter Daszak, koji je vodio istragu SZO-a, optužen je za prešućivanje svake rasprave o mogućnosti curenja laboratorija kada su on i 26 koautora objavili izjavu u medicinskom časopisu Lancet u kojoj kažu: "Zajedno stojimo da snažno osuđujemo teorije zavjere koje sugeriraju da Covid-19 nema prirodno porijeklo. "

A mnogi jednostavno nisu vjerovali informacijama koje su kineske vlasti pružile istražnom timu SZO.

Iako su argumenti eskalirali tokom prošle godine, nije bilo novih naučnih dokaza koji ukazuju na curenje laboratorija. I što je značajno, naučnici se gotovo svi slažu da je snažna potraga za dokazima o porijeklu Sars-Cov-2 jedini pozitivan put naprijed.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori