Policija uhapsila četiri osobe zbog pljačke hotela na Ilidži, napravili štetu blizu 50.000 KM

Policiji Kantona Sarajevo je vlasnik hotela "Brioni" koji se nalazi na području Općine Ilidža prijavio da su nepoznate osobe u periodu od 22. do 29. aprila izvršile tešku krađu i napravile štetu u iznosu od blizu 50.000 KM.

Iz hotela je otuđeno više predmeta i stvari, kao i novac. Kako nezvanično saznajemo, otuđeno je 12.000 eura i 300 KM.

O slučaju je upoznat dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo po čijem ovlaštenju su policijski službenici Uprave policije izvršili uviđaj na mjestu događaja kojim je konstatovano da je otuđeno više TV prijemnika, aparata za kafu, nakita, novca, te niz drugih predmeta i stvari koji su činili inventar navedenog hotela poput roštilja, mikrovalne peći, motornih pila, guma za automobile, kosilica za travu, plinske boce, električnih pekača, alkoholnog i bezalkoholnog pića...

Uhapšene četiri osobe

Nakon što su prikupljena saznanja o osobama koja se mogu dovesti u vezi sa ovim krivičnim djelom, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo ostvarili su saradnju sa policijskim službenicima FUP-a i PU Istočno Sarajevo MUP-a RS.

Četiri osobe su uhapšene, i to svi sa prijavljenim prebivalištem na području općine Ilidža: S.P. (1978. godište) zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo "Prikrivanje", Š. Č. (1993.), E. S. (1998.) i E. H. (1977.) zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo "Teška krađa".

Po prethodno pribavljanim naredbama Općinskog suda u Sarajevu, izvršeno je više pretresa, kako na području Kantona Sarajevo, tako i na području Istočnog Sarajeva, kojom prilikom su pronađeni otuđeni predmeti i stvari, kao i drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku. Iz policije je saopćeno da je više osoba saslušano u svojstvu svjedoka.

Rizik od povratnika

Nakon završene kriminalističke obrade, te intenzivnog rada policijskih službenika Uprave policije MUP-a KS u saradnji sa kolegama iz navedenih agencija, na rasvjetljavanju i dokumentovanju izvršenih krivičnih djela, uhapšene osobe su po uputi dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo otpuštena iz službenih prostorija, dok će Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima nadležnom tužilaštvu biti dostavljen redovnim putem.

Dio izvještaja MUP-a KS na nedavnoj sjednici Skupštine
Dio izvještaja MUP-a KS na nedavnoj sjednici Skupštine

S obzirom da su uhapšeni odlukom tužitelja pušteni na slobodu stvoren je rizik da osobe ponove krivična djela za koje se terete što vraća na problem o kojem je bilo govora i na Skupštini KS o procentu povratnika u 2020. godini koji iznosi čak preko 73 posto.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori