Policija u Sarajevu kažnjava vozače romobila koji voze trotoarom

OD 50 DO 250

Policija u Sarajevu kažnjava vozače romobila koji voze trotoarom
Foto: AA/ilustracja

Policajci u Sarajevu počeli su novčano kažnjavati vozače električnih romobila koji se kreću trotoarom.

Kako saznajemo, vozačima se izdaju prekršajni nalozi ili novčane kazne u iznosu od 50 KM.

“Na površinama namijenjenim za kretanje pješaka zabranjeno je kretanje bicikala, mopeda i električnih balansnih prevoznih sredstava (romobila)”, navodi se u izmijenjenom Zakonu o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo su potvrdili da, prema izmijenjenom zakonu, izriču kazne u gore navedenom iznosu.

“Lice koje upravlja električnim balansnim prevoznim sredstvom i koristi trotoar namijenjen za kretanje pješaka, prekrši prekršaj iz člana 37. stav 5. Zakona o uređenju saobraćaja na području KS, a može biti kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 50 na 250 KM“, kazali su. nas.

S druge strane, električnim pokretnim skuterima je dozvoljeno kretanje po biciklističkim stazama i biciklističkim stazama, kao i na kolovozu.

Foto: Pixsell /Patrik Macek/ilustracija

Ukoliko ne postoji biciklistička staza, vozačima pokretnih vozila je dozvoljeno kretanje po cesti. Zakon kaže da je kretanje po kolovozu dozvoljeno u širini ne većoj od jednog metra od desne ivice kolovoza.

„Biciklisti i mopedisti, ako se pokreću snagom vozača, dužni su da se kreću što bliže desnoj ivici kolovoza, a ako postoji biciklistička staza, biciklističkom, odnosno stazom“, navodi državni zakon koji i dalje "ne priznaje" romobile.

To bi moglo uzrokovati probleme na putevima i stvoriti dodatne gužve i ugroziti sigurnost putnika, s obzirom na to da se u Sarajevu biciklističke staze ne protežu kroz cijeli grad i da će vozači mobilnih vozila u pojedinim dijelovima grad.

Vozačima električnih skutera savjetuje se i nošenje kaciga, prvenstveno iz sigurnosnih razloga, ali i zbog vjerovatnoće da će ih policija uskoro početi kažnjavati zbog toga.

Kantonalni ministar prometa Adnan Šteta je prošle sedmice, zbog sve većeg broja električnih vozila u Kantonu Sarajevo i nepostojanja jasnih zakonskih okvira, Ministarstvu prometa i komunikacija BiH podnio inicijativu za regulisanje kretanja ovog prevoznog sredstva.

Izvor: klix.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori