Pojedite svaki dan avokado i organizam će vam biti zahvalan: Evo 10 razloga zašto!

Zdravlje

Pojedite svaki dan avokado
Foto: pixabay.com

S obzirom na sve zdravstvene prednosti avokada, nutricionisti  širom svijeta preporučuju njegovo konzumiranje na dnevnoj razini. Počnite već danas i bit ćete oduševljeni!

Puno je razloga zašto treba voljeti avokado. On je jedna od najboljih namirnica koju možete jesti u posljednje vrijeme. Prepun je dobrih masnoća i brine se o vašem cijelom organizmu. Također, avokado može lako postati dobar dodatak vašem doručku, ručku, užini i večeri.

Avokado je od davnina poznato tropsko voće. Potječe iz prašuma Južne i Sjeverne Amerike gdje se prema arheološkim nalazima koristilo u kulinarstvu još prije 8.000 godina.

Prvi su ga uzgajali Inke, Olmeci i Maje koji su ga smatrali čarobnom biljkom i vjerovali da njeguje tijelo izvana i iznutra. Prva njihova zapažanja bila su tačna, isto kao i vjerovanje u ljekovitost avokada, što su kasnije potvrdila brojna naučna istraživanja.

Naziv avokado potječe od astečke riječi ahuacatl koja, zbog oblika i izgleda vanjske kore, ovo voće opisuje kao “krokodilovu krušku”. Kultivirani uzgoj avokada započeo je prije 5.000 godina, a u Europu su ga u 16. vijeku donijeli Španjolci.

Voće punog okusa bogato nutrijentima

Bogati, kremasti i punog okusa, avokado je zdravi dodatak svakom jelu. Sadrži veliki udio dobrih masti i obiluje brojnim nutrijentima. 100 grama avokada sadrži oko 160 kalorija, 15 grama masti, 9 grama ugljikohidrata i 2 grama proteina.

Avokado sadrži oko dvadeset esencijalnih vitamina. Obiluje vlaknima, kalijem, visokim udjelom vitamina E i B te folnom kiselinom. Poboljšava apsorpciju nutrijenata i tako omogućava tijelu da upije više hranjivih tvari.

Ako ga kombinirate s drugim biljnim namirnicama, povećavate hranjivost obroka i apsorpciju vitamina A, D, E, K te karotenoida.

Evo kako jedan avokado dnevno pospješuje zdravlje i kako da se do maksimuma iskoriste sve njegove blagodati:

Gubljenje težine

Avokado je sjajan način za gubljenje kilograma. Nemojte da vas zavara njegov sadržaj masnoća jer oni osiguravaju vašem organizmu samo dobre, zdrave masnoće. Oni ubrzavaju metabolizam i pomažu kod gubljenja viška kilograma.

Prema brojnim studijama, konzumiranje polovine jednog avokada dnevno potiskuje nalete gladi i do 5 sati nakon jela.

Reguliranje krvnog tlaka i za zdravlje mozga

S obzirom na to da je avokado pun kalcija, to mu omogućuje da dovede krvni tlak u savršenu ravnotežu. Kalcij je inače zadužen za eliminiranje viška natrija iz organizma. Upravo zbog toga avokado može pročistiti vaše krvne žile i idealno izbalansirati krvni pritisak.

Stručnjaci smatraju avokado top namirnicom za zdravlje mozga zbog visokog udjela omega-3 kiselina i vitamina E. Omega 3 održava mozak zdravijim tako što poboljšava dotok krvi u prednji dio koji je bitan za kritičko razmišljanje, ponašanje, donošenje odluka i planiranje. Vitamin E klinički je dokazan kao sredstvo koje pomaže u smanjenju progresije Alzheimerove bolesti, te se smatra posebno korisnim u ranom stadiju.

Bogat je mono-nezasićenim mastima koje potiču zdrav protok krvi potreban mozgu za maksimalnu učinkovitost. Već smo napomenuli kako pomože i u snižavanju krvnog pritiska, čime se smanjuje rizik od kognitivnih degeneracija.

Poboljšava vid

Avokado je prepun dvije vrste esencijalnih karotenoida: luteina i zeaksantina. Ove dvije materije drastično poboljšavaju vid kod osoba koji redovno konzumiraju avokado.

Treba još znati da avokado ima najveći postotak ovih materija od svih namirnica iz prirode.

Kontrolira razinu kolesterola

Kao što smo već napomenuli, avokado je pun zdravih masti koje služe za reguliranje razine kolesterola u organizmu.

Prema brojnim studijama, avokado je odličan za snižavanje lošeg, odnosno LDL kolesterola.

Prevencija dijabetesa

Još jedna sjajna prednost konzumiranja jednog avokada dnevno je ta što vas štiti od dijabetesa. Mononezasićene kiseline iz avokada mogu poboljšati razine kolesterola i prevenirati inzulinsku rezistenciju koja uvelike doprinosi nastanku dijabetesa tipa 2.

Visok udio topivih vlakana u avokadu poboljšava kontrolu razine glukoze, a oleinska kiselina ima povoljan učinak na inzulinsku rezistenciju. Avokado je također namirnica niskog glikemijskog indeksa.

Pomaže u trudnoći

Ako do sada niste znali, avokado prakticira svoju magiju i na trudnicama. S obzirom na to da je avokado prepun vitamina B6 i C, folata i kalija, avokado njeguje fetus i majku u isto vrijeme. Još jedna velika prednost unošenja avokada tijekom trudnoće je njegova sposobnost da suzbije jutarnje mučnine.

Visok udio folne kiseline u avokadu može značajno zaštiti zdravlje vašeg ploda. Samo jedna šoljica donosi trećinu preporučene dnevne količine folne kiseline za trudnice.

Folna kiselina je ključni prenatalni nutrijent koji pomaže pravilnom razvoju fetusa. Od izuzetne je važnosti i u prevenciji porođajnih mana, poput oštećenje neuralne cijevi i spine bifide.

Jačanje kostiju i za zdravlje kože

Kao rezultat bogatog sadržaja vitamina K, avokado može zgusnuti strukturu kostiju i spriječiti njihovu lomljivost. Pored toga, avokado je prepun vitamina D i kalcija, koji su ključni za pravilan razvoj i otpornost kostiju.

Avokado sadrži brojne protuupalne spojeve koji sprječavaju i liječe upale koje dovode do artritisa. Tome pomažu visoke razine fitosterola i raznih karotenoida koje avokado sadrži. Fitosteroli se nalaze u mastima, a najveći udio karotenoida nalazi se u tamnijim dijelovima voća, bliže koži.

Avokadovo ulje, kao koncentrirani oblik, posebno je dobro za liječenje artritisa ako se konzumira redovito. Avokado može poboljšati izgled vaše kože, a zbog udjela mononezasićenih masnih kiselina pomaže koži da zadrži vlagu.

Prisutne omega-3 kiseline pomažu u smanjivanju crvenila i nadraženosti te potiču na brži proces obnove kože. Redovita konzumacija avokada smanjuje znakove starenja i potiče stvaranje kolagena poboljšavajući elastičnost i čvrstoću kože.

Hranjenje tijela nutrijentima i antikancerogena svojstva

Kada osjetite da vam dijeta ne ide od ruke, pokušajte jesti avokado. Obogaćen mineralima i vitaminima koji održavaju tijelo zadovoljnim i zdravim, potrebna je samo jedna porcija avokada da bi se dobila željena razina hranljivih materija.

Da budemo konkretni, avokado dnevno će vam osigurati sljedeću vrijednost: 39% vitamina K, 21% kalija, 25% vitamina C i 30% folata.

Avokado može prevenirati pojavu raka usne šupljine, kože i prostate. Antikancerogena svojstva povezana su s njegovim antiupalnim i antioksidativnim nutrijentima. Dobar je izvor antioksidansa glutationa, koji se bori protiv slobodnih radikala i samim time štiti od raka. Oleinska kiselina sadržana u avokadu, posebno je dobra kod raka dojke.

Osim što može spriječiti pojavu tumora, avokado ublažava i nuspojave i neugodne posljedice kemoterapije.

Izgradnja hranjivih sastojaka u tijelu

Za razliku od drugih namirnica, avokado ne samo da osigurava mnogo hranljivih sastojaka, već pomaže i tijelu da ih apsorbira i skladišti pravilno.

Ponekad, naš probavni sistem može “isprati” važne hranljive materije, zbog nepravilne apsorpcije. Ovo je mjesto gdje avokado efikasno pomaže u očuvanju tih hranljivih materija. Kao rezultat, vaše tijelo će imati više hranljivih materija koje će koristiti kada je to potrebno, kao što su alfa i beta karoten, lutein i likopen.

Avokado sadrži B vitamine koji otpuštaju probavne enzime potrebne za dobru probavu. Oni poboljšavaju i sposobnost tijela da upije nutrijente koji imaju esencijalnu funkciju u procesu probave.

Avokado ima više vlakana nego, primjerice, jabuka. Vlakna pomažu radu probave te potiču eliminaciju toksina iz vašeg organizma. Balansira razinu PH u tijelu i pomaže kod stanja poput žgaravice i želučanih tegoba.

Unošenje zdravih masti

Zdrave masti su ključne ako želite održati savršenu sinergiju tijela i uma. Avokado je jedna od namirnica koja je bogata zdravim mastima, koje uglavnom pomažu u sprečavanju kardiovaskularnih problema, moždanog udara i povišene razine LDL kolesterola.

Studije su pokazale da ljudi koji često jedu avokado imaju znatno manji rizik od pojave srčanih bolesti. Avokado obiluje mononezasićenim masnim kiselinama, koje čuvaju zdravlje srca i snižavaju razinu triglicerida i lošeg kolesterola u krvi.

Sadrži i tvari koje posredno čuvaju zdravlje srca. Ovo voće također ublažava utjecaj stresa te ima alkalna, odnosno lužnata svojstva. Istraživanja su pokazala da konzumacija avokada jednom sedmično dovodi ženske hormone u balans, smanjuje rizik od pretilosti tijekom trudnoće, kao i rizik od raka vrata maternice.

Avokado u kulinarstvu

Avokado možete jesti sirov ili ga termički obraditi. Najpoznatije jelo od avokada je meksički dip guacamole – pire od avokada pomiješan sa sokom limete, čilijem, korijanderom, lukom, soli i paprom.

Avokado se odlično uklapa u razne salatne kombinacije, može se koristiti kao namaz, dodatak hladnim juhama ili umacima. S avokadom možete pripremiti i slastice, poput moussea, sorbeta i sladoleda ili raznih voćnih salata.

Sjemenke avokada su također jestive i izuzetno hranjive iako djeluju čvrsto i neupotrebljivo. Lako ih možete usitniti pomoću multipraktika. Usitnjene sjemenke avokada dodajte u salate, juhe i smoothieje.

  • obiluju antioksidansima
  • preveniraju rak
  • liječe probavne poremećaje
  • održavaju zdravlje krvožilnog sistema
  • poboljšavaju osjećaj sitosti i pomažu u mršavljenju
  • smanjuju gljivice
  • poboljšavaju ton kože

Ulje avokada zbog omjera masnih kiselina ima visoku tačku dimljenja (izgaranja) zbog čega je odlično za prženje i pečenje hrane. Naravno, njime možete začiniti i salate te ga koristiti kao bilo koje drugo ulje. (atma.hr)

Pročitajte više: Šljiva: Zdravlje, vitamini, energija, malo kalorija!

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)