Afera “Respiratori”: Pogledajte prepisku iz viber grupe Edite Kalajdžić, Fadila Novalića, spominje se i Sebija

Foto viber prepiske

Morate brzo reagovati na 150.000 testova jer će ih neko drugi kupiti, ovo je još jedna od poruka koju je danas prezentovao tužilac Mirza Hukeljić

Tužilac Mirza Hukeljić danas je u Sudu Bosne i Hercegovine u nastavku suđenja Fadilu Novaliću i drugima, tokom direktnog ispitivanja svjedokinje Edite Kalajdžić, sekretarice Vlade FBiH, prezentirao poruke iz viber grupe Genesk.

U jednoj od poruka je navedeno:

- Morate brzo reagovati na 150.000 testova jer će ih neko drugi kupiti. Ja sam rekla da ih se rezervira za nas i sa Solakom. Nemamo vremena za gubljenje.

U jednoj od mnogobrojnih poruka piše i „Sebija“.

Tokom direktnog ispitivanja svjedokinje Edite Kalajdžić sekretarice Vlade FBiH, ona je kazala da se ne sjeća ove poruke.

- Mogu se sjetiti ogromnog pritiska javnosti da se nabave testovi. A jer se sumnjalo da imamo daleko veći broj zaraženih - odgovorila je Kalajdžić.

Mnoga pitanja tužitelja Hukeljića odnosila su se na nadležnosti i procedure. Svjedokinja Kalajdžić je istakla da Generalni sekretarijat nema nadležnosti da ulazi u meritume zaključaka Vlade.

- Postojala je mogućnost da su neke službe radile online. Tačnije da nije bilo fizički prisutnih članova u zgradi - kazala je Kalajdžić.

Ona je dodala da je izmijenjen i Poslovnik Vlade FBIH o načinu održavanja sjednica putem dostupnih internet aplikacija, jer je to situacija zahtjevala.

- Sjednica Vlade se održava ukoliko ima kvoruma, dakle devet članova. Odluke donosi većina prisutnih, ali nikada se u praksi nije desilo da barem devet članova Vlade ne glasa - kazala je Kalajdžić.

IZVOR: AVAZ

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori