Najpoznatiji stanovnik zagrebačke Ilice je kompozitor Vatroslav Lisinski

Poznata ulica

Ilica – glavna i najzagrebačkija ulica sa najviše kućnih brojeva u ovom gradu

Ova poznata ulica se smatra glavnom zagrebačkom gradskom ulicom i trgovačkim središtem. Proteže u smjeru istok – zapad, od Trga bana Josipa Jelačića, preko Črnomerca do Aleje grada Bologne. Jedna od najdužih i najstarijih ulica u glavnom gradu Hrvatske.

Ilica je jedna od glavnih prometnih ulica grada.

Ilica je u prošlosti bila glavna ulica zagrebačkog Donjeg grada. Samo ime Ilica prvi put se spominje 1431. godine, dok današnji oblik poprima krajem 18. vijeka. Dobila ime po potoku Ilica koji je tada postojao. Uz taj potok živjeli su lončarski obrtnici koji su iz njega vadili ilovaču od koje su proizvodili keramiku. Iako postoji više teorija oko nastanka imena Ilica, ova je verzija (vjerojatno) najbliža istini. 

Vatroslav Lisinski, jedan od najpoznatijih kompozitora bio je stanovnik ove ulice.

Rodio 8. jula 1819. godine u dvorišnoj kući u Ilici koja je stajala nasuprot Mesničke ulice, a danas na tom mjestu stoji spomen ploča postavljena njemu u čast.

Krajem 19. vijeka i početkom 20. vijeka, na potezu između Trga bana Jelačića i Britanskog trga, mnogi raniji objekti postepeno su se uklanjali, a na njihovim mjestima izgrađene su nove reprezentativne kuće.

Izvor: Digitalne zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu | Digitalna obrada: Lice Grada

1863. godine Ilica je prvi put dobila javnu rasvjetu. To su bile plinske svjetiljke koje su 1890. godine zamijenjene kandelabrima, a 1907. godine postavljaju se stupovi sa električnim svjetiljkama.

Ekipa portala akter.ba iskoristila je sunčani oktobarski dan i prošetala najstarijom zagrebačkom ulicom, jednom od najljepših dijelova ove metropole. Ulicom koja Zagrebu daje posebnu čar, ulicom koja “pamti” i najljepše i najtužnije priče, ulicom u kojoj su se rađale velike ljubavi, svjedočila prvim poljupcima, rađali hrvatski velikani….. Kada bi mogla progovoriti, sigurno bi saznali štošta zanimljivog.

Ilica je “ranjena” i velikim potresima, ali joj to nije umanjilo ništa od njene ljepote i značaja.

Ovoj ulici je i legendarni Đorđe Balaševiš posvetio strofu u svojoj pjesmi “Stih na asfaltu” u kojoj kaže:

“Da mi je još jedared proči Ilicom
Pa da bećarac nasvrljam cirilicom
Teško da bi drugi mogli rešiti taj hijeroglif,
Al bi Neko znao da sam tu…”

Pročitajte više:Miroslav Škoro u utrci za gradonačelnika Zagreba !

Pratite nas na Facebook akter.ba

AJK

Pratite nas na našim stranicama na

Odgovori

Vezane vijesti