Podrška TIKA-e razvoju pčelinjih proizvoda u Bosni i Hercegovini

Podrška u pčelarskoj opremi za 122 porodice

Podrška TIKA-e razvoju pčelinjih proizvoda u Bosni i Hercegovini
Podrška u pčelarskoj opremi za 122 porodice

Kako bi nadoknadila pad proizvodnje i doprinijela povećanju asortimana proizvoda, TIKA je pružila podršku u pčelarskoj opremi za 122 porodice koje žive na području općine Sanski Most

Sanski Most

Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) pružila je podršku u pčelarskoj opremi porodicama koje žive u općini Sanski Most u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Oko 40 posto stanovnika Sanskog Mosta živi od poljoprivrede, a mnogi se bave i pčelarstvom kako bi osigurali dodatne prihode.

Udruženje pčelara Sana med iz Sanskog Mosta, osnovano 2002. godine i koje trenutno broji 122 člana, nevladina je organizacija koja na tom području provodi brojne aktivnosti u oblasti razvoja pčelarstva i proizvodnje meda.

Udruženje posjeduje 3.500 košnica, a jedna je ranije u prosjeku mogla proizvesti približno deset kilograma meda. Međutim, zbog sezonskih promjena posljednjih godina i pandemije COVID-19, pčelinjim društvima se nije mogla pružiti potrebna briga i podrška, pa je proizvodnja meda po košnici smanjena na šest kilograma.

Foto: Pexels

- Podrška u pčelarskoj opremi za 122 porodice -

Kako bi nadoknadila pad proizvodnje i doprinijela povećanju asortimana proizvoda, TIKA je pružila podršku u pčelarskoj opremi za 122 porodice koje žive na području općine Sanski Most.

Tim povodom je održana i ceremonija preuzimanja pčelarske opreme kojoj su prisustvovali koordinator TIKA-e u BiH Muhammed Unal, predsjednik udruženja pčelara Sana med Asmir Lišančić i uzgajivači pčela s tog područja.

Lišančić je u obraćanju kazao da im je 2020. godina bila teška zbog borbe sa pandemijom i sezonskih promjena. Zbog toga su pretrpjeli gubitke. Istakavši da su vrlo zadovoljni podrškom TIKA-e. Lišančić je rekao da će pčelari s tog područja gubitak prihoda pokušati nadoknaditi povećanjem asortimana proizvoda.

- BiH idealna zemlja za poljoprivrednu proizvodnju -

Unal je naglasio da je Bosna i Hercegovina idealna zemlja za poljoprivrednu proizvodnju zbog bogate vegetacije. Dodao je da je TIKA u prethodnom periodu organizovala brojne projekte i obuke u sektoru poljoprivredne proizvodnje.

Napomenuo je da su u okviru projekta ovaj put pružili pomoć i podršku u pčelarskoj opremi porodicama koje žive u općini Sanski Most. Tako će pomoći pčelarima koji su se suočili sa gubicima u prethodnom periodu, istakavši da će TIKA i dalje nastaviti pružati pomoć ljudima u BiH.

Izvor: aa.com.tr

Pročitaj više: Prednosti meda + kako ga uklopiti u svakodnevnu prehranu

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori