Prednosti meda + kako ga uklopiti u svakodnevnu prehranu

Kako se pravi med?


Med je tekuće sladilo koje proizvode pčele. Nakon što sakupe nektar s cvijeća, nose ga u košnicu. Zatim ga ostale pčele žvaču sok ne postane med. One ga odlažu u male, voštane jedinice za skladištenje koje se zovu sać. Krilima razmahuju kako bi ga što prije isušili, te ovaj ga postupak čini ljepljivijim. Med je sladak zbog svog hemijskog sastava, a sastoji se od dva jednostavna šećera: glukoza i fruktoza, zajedno s nekim mineralima. Razbit ćemo glavne predrasude i predstaviti prednosti meda u daljem članku.

Med možete kupiti kao sirovi ili pasterizirani.

Sirovi med dolazi ravno iz košnice. On se najmanje obrađuje i vjerovatno ima najviše antioksidanta. Unatoč svom sirovom statusu, sirovi med smatra se sigurnim za jesti, osim za djecu mlađu od 1 godine.

Pasterizirani med je obrađen kako bi se uklonili nedostaci i poboljšao rok trajanja. On se može miješati s drugim zaslađivačima i može se u dosta toga razlikovati od onog iz košnice.

Zašto je neki med svjetliji, a neki tamniji?

Da li će vaš med biti svijetle ili tamne boje, zavisi od kojih su ga biljaka pčele napravile i uzele nektar. Postoje dokazi i da zamniji med ima manje vode i više antioksidansa od svijetlog meda. On ima toliko različitkog okusa u kojem možete uživati. Može biti slađi ili gorči, što opet ovisi o izboru cvijeta.

Svijetli med ima obično blaži okus, a sorte uključuju Bagremov med ili med od djeteline.

Tamne sorte meda poznate su po svojim jačim okusima, a primjeri uključuju heljdin med ili popularni Manuka med.

Photo by FRANK MERIÑO from Pexels

Je li kristalizirani med loš?

Med treba čuvati na hladnom mjestu, što dalje od dodira sunčevih zraka. Međutim ponekad, čak i na savršenom mjestu, med se može kristalizirati. Med s većim omjerom glukoze u odnosu na fruktozu prije će se kristalizirati. Takav med idalje je siguran za jesti.

Zdravstvene prednosti meda

Med sadrži antioksidante, minerale i enzime koji imaju brojne potencijalne zdravstvene dobrobiti. On je poznat kao prirodni sastojak koji umiiruje kašalj i podiže imunitet. Međutim odličan je i za liječenje rana i opekotina. Farmaceutske obloge od Manuka meda koriste se na klinikama z aliječenje opekotina i dekubitisa.

Prednosti meda su brojne. Neke se temelje na vrlo malim brojem studija, dok su druge precijenjene i temelje se na mješovitim rezultatima.

Kako med dodati svakodnenoj prehrani?

Iako med ima dosta zdravstvenih prednosti, on je idalje šećer. Iz tog razlogam ukoliko ga previše koristite, on može narušiti vaše zdravlje. Prema Američkom udruženju za srce žene trebaju konzumirati ne više od 6 čajnih kašika meda dnevno, dok je za muškarce rezervisano 9 čajnih kašika. To ograničenje uljučuje sve izvore dodatnog šećera u prehrani, pa koristite med umjereno kako biste izbjegli prekoračenje.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori