Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv četiri osobe zbog koruptivnih kaznenih djela

Podignuta optužnica protiv četiri osobe zbog koruptivnih kaznenih djela
Foto: Andolija

Optuženi se terete za više kaznenih djela, povezanih sa krijumčarenjem akciznih proizvoda u Bosnu i Hercegovinu, navode iz Tužilaštva BiH te dodaju kako je izvršenjem kaznenih djela budžet BiH oštećen a više od pola miliona KM

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za koruptivna kaznena djela protiv četiri osobe. Izvršenjem kaznenih djela oštećen je budžet Bosne i Hercegovine za više od pola miliona konvertibilnih maraka, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete za više kaznenih djela, povezanih sa krijumčarenjem akciznih proizvoda u Bosnu i Hercegovinu, navode iz Tužilaštva BiH te dodaju kako su dvojica optuženih carinski službenici Carinske ispostave Šamac.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Mileta Ilića, rođenog 1985. godine u Loparama, nastanjen u Bijelini, državljanin BiH, Zorana Jovanovića, rođenog 1973. godine u Gradačcu, nastanjem u Šamcu, državljanin BiH, Špire Subotića, rođenog 1958. godine u Brezi, državljanin BiH, uposlen u UIO BiH kao carinski djelatnik u CI Šamac, Ahmeda Beširevića, rođenog 1983. godine u Brčkom, uposlen u UIO BiH, kao carinski djelatnik CI Šamac.

"Optuženi Ilić i Jovanović se terete da su pristupili organiziranoj skupini ljudi, među kojima su i strani državljani iz više zemalja, sa poduzećima sa sjedištem u Beogradu, te postali dio organizirane mreže preprodavača i posrednika za krijumčarenje i prodaju akciznih duhanskih proizvoda (duhan za vodenu lulu i arome za nargile), koje spadaju u akcizne proizvode, te iako svjesni da nemaju potrebna odobrenja niti akcizne markice za proizvode, vršili krijumčarenje velikih količina duhanskim prerađevina, u količinama od nekoliko tona, sa područja R Srbije u Bosnu i Hercegovinu, gdje su duhanske prerađevine nezakonito stavljali u promet", navodi se u optužnici koja je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Dalje se u optužnici navodi da je "optuženi Ilić krivotvorio dokumentaciju potrebnu za uvoz, dok je optuženi Jovanović, prevozio robu, te angažirao vozače, kao i organizirao carinske djelatnike CI Šamac, koji su za primanje dara ili drugog oblika koristi, vršili propuštanje vozila bez carinskog pregleda, nakon čega su proizvodi nezakonito stavljani u promet, bez plaćenih akciza i odgovarajućih akciznih markica, čime je nanesena šteta budžetu BiH u iznosu od 608.503,40 KM".

Tužilaštvo je saopćilo kako se optuženi terete da su počinili kaznena djela: organiziranje grupe ljudi ili udruženja za rasturanje neocarinjene robe iz članka 215. KZ BiH, Krijumčarenje iz članka 214. KZ BiH, Nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz članka 210a KZ BiH, Davanje dara i drugih oblika koristi iz članka 218. KZ BiH, Primanje dara i drugih oblika koristi iz članka 217. KZ BiH i Zlouporaba službenog položaja ili ovlasti iz članka 220. KZ BiH

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 22 svjedoka i stručnog vještaka, kao i prilaganjem i izvođenjem više desetina materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Izvor: Anadolija

Pročitajte više: Tužilaštvo BiH: Određen pritvor Alisi MutapTužilaštvo BiH provjerava ko je i zašto zataškao ubistvo Salke Džaferovića

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv četiri osobe zbog koruptivnih kaznenih djela

Optužnica

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori