Tužilaštvo BiH provjerava ko je i zašto zataškao ubistvo Salke Džaferovića

Salku Džaferovića je 2013. godine u Sarajevu automobilom usmrtio Zaim Kurspahić, otac aktuelne glavne disciplinske tužiteljice BiH Alene Kurspahić-Nadarević

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet i započelo s provjerama koje se odnose na okolnosti zataškavanja ubistva Salke Džaferovića, koje se desilo prije osam godina u sarajevskom naselju Stup, saznaje portal "Avaza".

Ko je prijavio

Ovo ubistvo, prema navodima Nesada Džaferovića, sina nastradalog Salke, zataškala je glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić Nadarević. Njen otac, Zaim Kurspahić, je vozio automobil kojim je na trotoaru u Stupu usmrćen Salko Džaferović.

Ovaj događaj s smrtnom posljedicom desio se tačno 19. septembra 2013. godine. Zaim Kurpahić, koji je bio za volanom, nikada nije krivično odgovarao. 

Nakon krivične prijave koju je po ovlaštenju Nesada Džaferovića prije nekoliko dana podnio advokat Ifet Feraget, određen je postupajući tužilac koji provjerava sve navode iz prijave.

Naši izvori iz Tužilaštva BiH tvrde da se već radi na ovom predmetu i da glavna tužiteljica Gordana Tadić želi da se sve dobro provjeri i ispita.

Tužioce zanima zašto osam godina ovaj slučaj, koji je bio na Tužilaštvu KS. Slučaj nikada nije okončan do kraja i ko je pomogao Kurspahić da se njen otac amnestira od krivične odgovornosti. A uzevši u obzir upute koje je davalo i Tužilaštvo Federacije da su utvrđene određene nepravilnosti.

Zbog ovih okolnosti uskoro će u Tužilaštvu iskaze dati više osoba, kako bi se, nakon osam godina ponovo utvrđivale sve činjenice i okolnosti. Predmet iz Tužilaštva KS, bit će ustupljen državnim tužiocima.

Tadašnja glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo bila je Dalida Burzić, a danas sutkinja Suda BiH Ona je inače dobra prijateljica Alene Kurspahić-Nadarević.

Predmet je vodila i Aida Topalović, tadašnja zamjenica Burzić i također dobra prijateljica Kurspahić. O tome svjedoče i fotografije s vjenčanja Kurspahićke.

Svi će oni morati dati iskaze na osnovu novih okolnosti iz prijave i navoda sina Nesada.

Ko koga štiti

Vjetar u leđa ovom predmetu mogao bi dati i Ured za borbu protiv korupciju KS, na čijem je čelu Erduan Kafedžić. Pomaže mu američki tužilac s međunarodnim iskustvom Erik Larson.

Larson je od jula prošle godine na poziciji savjetnika.

Ovaj predmet već je također zaprimljen u Uredu za borbu protiv korupcije.

Zataškavanjem ubistva u ovom slučaju izlazi na vidjelo zbog čega Ured disciplinskog tužioca štiti određene nosioce pravosudnih funkcija i kome se vraćaju dugovi.

IZVOR: AVAZ

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)