Počela nova školska godina

Škola

Počela nova školska godina
Foto: Klix.ba

Na području Bosne i Hercegovine danas je i zvanično počela nova školska godina te će brojni mlađi, ali i stariji školarci nakon ljetne pauze prvi put sjesti u školske klupe u osnovnim i srednjim školama

Kao i prethodnih godina, oko školskih dvorišta u Sarajevu, ali i u drugim gradovima zabilježena je velika gužva, a brojni roditelji i djeca danas će imati i prvi susret sa školom što je svakako jedan od najvažnijih događaja kako za roditelje, tako i za prvačiće.

Prema ranijim analizama, u prvi razred u novoj školskog godini u glavnom gradu Bosne i Hercegovine upisalo se ukupno oko 4.000 đaka.

Uoči novih nastavnih i drugih obaveza, ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović uputila je čestitku svim akterima ovog obrazovnog procesa u Kantonu Sarajevo.

U proteklom periodu intenzivno smo radili, kako bismo ovu školsku godinu dočekali spremno. Ministarstvo za odgoj i obrazovanje i Institutu za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS osnažuje prosvjetne radnike i priprema kurikularnu reformu u učionicama. Poboljšavamo standard porodicama, osigurali smo besplatne udžbenike za sve učenike od petog do devetog razreda.

"Također smo osigurali sufinansiranje za rekordnih 5.000 djece u Kantonu Sarajevo u privatnim predškolskim ustanovama. Unapređujemo školski ambijent i radimo intenzivno na modernizaciji škola u učionicama, sportskim salama, u kabinetima fizike, hemije, biologije, nabavljamo informatičku opremu i grabimo velikim koracima, kako bismo uhvatili korak sa razvijenim dijelom svijeta. Sve to radimo zbog naše djece, našeg najvažnijeg resursa, kojeg ništa ne može zamijeniti", rekla je Hota-Muminović.

Pročitajte više: Učenici osnovnih škola će dobiti udžbenike – Sarajevo

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori