Učenici osnovnih škola će dobiti udžbenike – Sarajevo

Stari Grad

Učenici osnovnih škola će dobiti udžbenike - Sarajevo
Foto: stringfixer.com

Načelnik općine Stari Grad u Sarajevu je najavio da će osigurati udžbenike za školarce, a i druga sredstva za školovanje onima kojima je to potrebno. Kako je rekao u svojoj objavi na Facebook-u, dosadašnje stanje je " direktna krivica ministrice Hota-Muminović za neuređeno stanje i konfuziju koja je nastala po pitanju nabavke udžbenika na nivou općina ".

"Učenicima od I-IV razreda osnovnih škola u Starom Gradu osigurat ćemo udžbenike, a za prvačiće čiji roditelji nisu zaposleni ćemo otići i korak dalje i osigurati im sve za opremanje školaraca. Upućujem oštru kritiku Ministarstvu odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo i ministrici Naidi Hota - Muminović zbog nepostojanja bilo kakve koordinacije i dosljednosti u radu, te prebacivanja svojih obaveza na druge nivoe vlasti.

Ne samo da je obaveza Ministarstva odgoja i obrazovanja da izvršava sve poslove u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, nego je u ovom slučaju direktna krivica ministrice Hota-Muminović za neuređeno stanje i konfuziju koja je nastala po pitanju nabavke udžbenika na nivou općina.

Kada je Ministarstvo odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo donijelo odluku o nabavci udžbenika za učenike od V do IX razreda obratio mi se vijećnik u Općinskom vijeću Stari Grad Husein Holjan (NBL/NES) inicijativom da obezbijedimo sredstva za nabavku udžbenika i ostalim učenicima. Uz uvažavanje vijećnika Holjana za njegove dobre namjere, ovakva inicijativa trebala poteći od resorne ministrice od koje smo očekivali da barem organizuje sastanak sa načelnicima općina i predloži nabavku udžbenika.

Ovako, resorno ministarstvo i kompletna Vlada Kantona Sarajevo djeluju kao ‘raštiman orkestar’ gdje se ne zna ko šta radi i nema nikakve koordinacije sa lokalnim nivoom vlasti. Nećemo dozvoliti da se nama prebacuje krivica za diskriminirajući odnos prema učenicima samo zato što drugi ne rade svoj posao i svjesno dovode u ovakav položaj općine i načelnike koji nisu iz istih političkih opcija.Svi učenici od I-IV razreda dobit će udžbenike, a prvačiće iz porodica u kojima su roditelji nezaposleni i iz romskih porodica opremit ćemo 'od glave do pete' i osigurati im udžbenike, ruksake sa školskim priborom i svu odjeću i obuću potrebnu za opremanje školarca koji će im biti uručeni prije početka školske godine."

Izvor: Facebook

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori