Piju lijekove da bi se mogli prežderavati

Zdravlje

Antacidi, lijekovi koji neutraliziraju lučenje želučane kiseline, često se zloupotrebljavaju kod korisnika koji se svjesno prejedaju ili koji unaprijed znaju da će jesti hranu koja im škodi.

Primjerice, lijekovi koji sadrže aluminijev hidroksid-magnezijev karbonat gel, magnezijev hidroksid, magnezijev karbonat, kalcijev karbonat pa čak i sodu bikarbonu, se često uzimaju upravo s predumišljajem kako bi korisnici mogli uzimati velike količine hrane. Takvi se lijekovi u ljekarnama uglavnom mogu dobiti bez liječničkog recepta.

Druga skupina lijekova su inhibitori protonske pumpe (IPP) a h Hrvatskoj je najpopularniji pantoprazol. IPP lijekovi djeluju tako da sprječavaju lučenje kiseline u želudac i na taj način olakšavaju korisnicima pojavu žgaravice. Neki lijekovi koji sadrže pantoprazol, u manjim pakiranjima, mogu se dobiti u ljekarnama, uz nadoplatu bez liječničkog recepta.

Zbog prejedanja riskiraju po život opasne posljedice

Pretjerana i nepravina uporeba antacida može uzokovati navikavanje koje se očituje na način da uzrokuje dozom uvjetovan hipeaciditet želuca. Odnosno povećano lučenje želučane kiseline. Nadalje, antacidi koji sadrže aluminijev hidroksid mogu uzorovati konsipaciju, odnosno zatvor, trovanje alumijijem, oseomalaciju i hipofosfatemiju. Antacidi koji sadrže magnezij uglavnom imaju laksativni učinak. Mogu izazvati prolijev i poremećaje u pražnjenju crijeva te povećati koncetraciju magnezija u krvi.

Nadalje, antacidi, ako se uzimaju s drugim lijekovima, mogu uzrokovati njihovu povećanu asporpciju u organizam. Na taj način biti toksični za pacijenta ili se vezati na druge lijekove i time smanjiti njihovu apsorpciju, a to za pacijenta može biti izrazito opasno. Uzimanje sode bikarbone može uvelike utjecati na rad bubrega i time oštetiti bubrege, ali i djelovati na lijekove koji se luče kroz bubrege.

Pijem Ranital da mogu više pojesti na slavi

Fotografiranje hrane na društvenim mrežama je u trendu već dulje vrijeme. Međutim, nerjetko se uz objave na Facebooku ili Instagramu uz fotografije korisnici čak i prije obroka žale na to da će sigurno imati žgaravicu. Jedna od takvih objava nam dolazi iz Banja Luke, od Milana Macure, inače fitnes entuzijasta i osobnog trenera. Macura je među svojim pratiteljima na Instragramu poznat po vrlo direktnim i oštrim riječima, nerjetko isprepletinim vulgarizmima. 

Unatoč oštrom jeziku, koji mu se ponekad i zamjera, Macura je istaknuo velik javnozdravstveni problem uzimanja lijekova za liječenje žgaravice u svrhu prejedanja. U nastavku prenosimo njegovu objavu u cijelosti:

Koliko su ljudi zastranili, strašno. Svaki dan se sve više pretvaramo u zvijeri, gubimo savjest, osjećaj dobrote, povezanosti sa drugim ljudima. Ne razlikujemo više dobro od zla, ne razmišljamo kako naše aktivnosti i dijela utiču na druge osobe. Pričam to iz sledećeg razloga…. Sretnem komšiju, srednjovječan čovjek, ima posao, kuća, auto, normalno živi i radi, žena, djeca, ne oskudjeva u ničemu. I, drži u ruci Ranital i bez mog pitanja šta će mu (nikad nikog ne pitam o ličnim,intimnim stvarima – i na taj primitivizam se ježim) objašnjava on meni, parafraziram: jebeš mu mater komšo, odo’ na slavu, valja se pojesti. Evo cijeli dan gutam Ranital…. I sad se ja uključujem: što, boli te želudac? Komšo: ma kakav stomak, nemam ja bolova (tapše se kao krmak), jedem ja sve i smije se Ja: pa što piješ Ranital? Komšo: A jebo ga ti, pijem Ranital da mogu više pojesti na slavi…. I šta sad, kako to objasniti?! Politi benzinom i zapaliti ali bojim se da neće biti toliko benzina koliko je takvih kao on….

Izvor: ljekarnik,hr

Pročitajte više: Prema stručnjakinji ovo je hrana koja osigurava bolji san i odmor tokom noći

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori