Petra Vlhova produžila slalom dominiranje 5. pobjedom svjetskog kupa u ovoj sezoni

09. jan. 2022

Petra Vlhova nastavlja da nadmašuje svoju rivalku Mikaelu Shiffrin u njihovoj omiljenoj disciplini ove sezone. Vlhova je zaradila svoju petu slalomsku pobjedu u Svjetskom kupu u šest trka, dok je Shiffrin u drugoj vožnji opkoračila vrata. To je bio prvi put od 2018. da Shiffrin nije uspjela završiti slalomsku utrku na krugu Svjetskog kupa.

Petra Vlhova nastavila je slalomsku dominaciju petom pobjedom u Svjetskom kupu u sezoni u svojoj omiljenoj disciplini. Nakon što je američka rivalka Mikaela Shiffrin izašla u drugoj vožnji.


Shiffrin je bila treća nakon prve vožnje u Kranjskoj Gori. Bila je usred strašne druge vožnje kada je opkoračila vrata. To je bio prvi put od januara 2018. da Amerikanka nije uspjela da završi utrku u svojoj omiljenoj disciplini.


Vlhova je završila 0,23 sekunde ispred Wendy Holdener iz Švicarske, koja je vodila nakon prve vožnje i tražila prvu pobjedu u karijeri u svojoj 100. trci Svjetskog kupa u ovoj disciplini.

Ali Vlhova, koja je bila druga nakon prve vožnje, još jednom se pokazala prejaka i Holdener sada ima 29 podijuma u slalomima Svjetskog kupa bez pobjede.
"Malo sam tužna zbog nje jer je ona sve vreme druga", rekla je Vlhova. “Ali ovako je, ovo je naš sport.”

Vlhova je sada pobijedila u pet od šest slalomskih trka ove sezone. Samo još jedna je do Olimpijskih igara u Pekingu. Iako ovom prilikom nije morala da pobedi Šifrinovo vreme. Slovakinja je morala da se nosi sa teškim uslovima na stazi Podkoren.

„Jutros sam bila malo ljuta jer kada sam videla uslove nisu bili savršeni, ne kao trka Svetskog kupa”, rekla je Vlhova. “Srećan sam jer nije tako lako pobjeđivati ​​stalno. Drugu vožnju sam odradila savršeno, sve, i na kraju je to još jedna pobjeda.”

Za Shiffrin, to je završilo razočaravajući vikend nakon što je u subotu završila tek na sedmom mjestu u veleslalomu. Amerikanka i dalje drži malu prednost u odnosu na Vlhovu u ukupnom poretku Svjetskog kupa,. Ali postoje veliki upitnici oko njene trenutne forme nakon što se nedavno oporavila od koronavirusa. Očekuje se da će slalomski duel između Vlhove i Shiffrin biti jedan od vrhunaca Olimpijske igre u Pekingu, ali rivalstvo ove sezone postaje sve jednostrana stvar.

Vodeća u disciplini je Vlhova sa 580 bodova, druga je Shiffrin sa 340, dok je treća Wendy Holdener sa 321. Slovakinja ima veliku prednost tri trke pred kraj sezone i samo je čudo može zaustaviti kada je u pitanju kristalni globus u ovoj disciplini.

Pratite nas na Facebook-u

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori