Pet ozbiljnih situacija kada uzrok nadutosti nije hrana ili PMS

nadutost ponekad može biti pokazatelj ozbiljnijih zdravstvenih problema, kaže dr. Sherry Ross, ginekologinja.

Pet ne baš bezazlenih situacija kada uzrok nadutosti nije hrana ili PMS
Foto: Pexels - Ross savjetuje, ako primijetiš neke od navedenih simptoma i povežeš ih s kroničnom nadutošću obavezno posjetiš svog liječnika.

Prema nedavnoj studiji rađenoj na Univerzitetu Dartmouth, čak se 30 posto ljudi žali na stalnu nadutost. I dok su uzrok nadutosti najčešće gazirana pića ili konzumacija mahunarki, nadutost ponekad može biti pokazatelj ozbiljnijih zdravstvenih problema, kaže dr. Sherry Ross, ginekologinja.

Ross savjetuje, ako primijetiš neke od navedenih simptoma i povežeš ih s kroničnom nadutošću obavezno posjetiš svog liječnika.

Bol u zdjelici

Nadutost i bol u zdjelici može ukazivati na karcinom jajnika, osobito ako je praćena osjećajem brze punoće za vrijeme jela, iako je osoba pojela sasvim malu količinu hrane te potrebom za mokrenjem ili velikom nuždom nakon jela.

"To je uzrokovano nakupljanjem tekućine u abdomenu i pritiskom jajnika na trbuhu ili zdjelicu", objašnjava dr. Steve Vasilevm, specijalist za ginekološku onkologiju s John Wayne instituta za tumore u Kaliforniji.

Što učiniti:

Ne treba paničariti.je. Većina navedenih simptoma uglavnom ukazuje na benigne uzroke kao što su ciste. Međutim, ipak treba napraviti pretrage. Najčešće se za otkrivanje raka jajnika koristi ultrazvuk te test krvi.

Gubitak kilograma

Oko jedan posto stanovništva ima celijakiju, autoimunu bolest za koju je specifična netolerancija na gluten.

Procjenjuje se da celijakija nije dijagnosticirana čak kod 83 posto oboljelih Amerikanaca ili je pogrešno dijagnosticirana, kako navodi Udruga Beyond Celiac.

"Najčešći simptomi su dijareja i gubitak težine, ali polovica odraslih osoba s celijakijom ima reakcije koje nisu povezane s gastrointestinalnim traktom, uključujući anemiju, osip na koži, glavobolje i ranu fazu osteoporoze", kaže dr. Deevya Narayanan.

Foto: Freepik - gubljenje kilograma

Što učiniti:

Potrebno je otići kod gastroenterologa koji pretragom krvi može ustanoviti postoje li određena protutijela koja ukazuju na celijakiju. Ako je nalaz pozitivan, potrebno je napraviti endoskopiju tako da liječnik može uzeti mali uzorak tkiva iz tankog crijeva za analizu. Ako se potvrdi da osoba ima celijakiju, terapija je prehrana bez glutena.

Grčevi u trbuhu

"Ako se grčevi javljaju u donjoj lijevoj strani trbuha, moguće je da se radi o divertikulitisu - stanju kada donji dio debelog crijeva postaje upaljen", kaže dr. Ross i objašnjava: "Iako se smatra da je to bolest starijih ljudi, došlo je do porasta oboljelih, među mlađima od 40 godina, kako je objavljenu u časopisu Canadian Journal of Gastroenterology. Iako naučnici još uvijek nisu otkrili zašto, neki od uzroka smatraju pretilost i prehranu u kojoj nedostaje vlakana.

Foto: Pexels

Što učiniti:

"Ako su jaki grčevi popraćeni groznicom, potrebno je odmah otići liječniku. Vjerojatno će biti potrebno napraviti testove krvi, urina i stolice kako bi se isključili drugi izvori infekcije, a ako se radi o divertikulitisu, bit će potrebno napraviti i CT.

Liječenje se provodi antibioticima i tekućom dijetom." Nakon oporavka potrebno je u prehranu uvesti više vlakana, dobar početak je zobena kaša za doručak.

Neugodan miris vaginalnog iscjetka

"Oko pet posto žena u reproduktivnoj dobi (od 18 do 44) doživjelo je upalnu bolest zdjelice uzrokovanu neliječenom klamidijom ili gonorejom koje iz vagine dođu u jajovodne cijevi ili maternicu, uslijed čega dolazi do pojave zimice, a ako se bolest ne liječi može uzrokovati neplodnost.

Što učiniti:

Potrebno je otići kod ginekologa koji će napraviti test na klamidiju i gonoreju te test krvi. Ponekad je također potrebno napraviti ultrazvuk ili čak laparaskopiju (umetanje sićušne kamere kroz mali rez na trbuhu kako bi se vidjelo stanje unutarnjih organa za reprodukciju) kako bi se ustanovilo koliko je infekcija uznapredovala. Bolest se liječi antibioticima i vrlo rijetko operativnim putem.

Dijareja

"Nadutost praćena boli u trbuhu i čestim proljevima može biti simptom upalne bolesti crijeva kao što je Kronova bolest ili ulcerozni kolitis. Obje bolesti spadaju u upalne bolesti probavnog trakta", objašnjava Narayanan i dodaje da 40 posto vremena oboljeli od ovih bolesti imaju popratne simptome poput: boli u oku, mutnog vida, osipa i umora.

Foto: Freepik

Što učiniti:

Liječnik opće prakse pacijenta s ovim simptomima upućuje kod gastroenterologa koji potom napravi niz testova među kojima su: testovi krvi, stolice kako bi se ustanovila moguća infekcija bakterijama ili parazitima, potom endoskopija te biopsija probavnog trakta. Ovo su kronične bolesti za koje do sada nije bilo dobre terapije, ali nove generacije bioloških lijekova pokazuju dobre rezultate.

Izvor: miss7zdrava.24sata.h

Pročitajte više: ŽELITE DA SMRŠATE? Jedite ovih 6 namirnica koje mogu da smanje apetit!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori