Pet mjesta za opuštajuću šetnju u Sarajevu

Stižu nam topliji dani, a šetališta su u svom punom cvatu. Kako još uvijek trebamo da se pazimo koronavirusa, šetnja u prirodi i više je nego korisna. Mirne usamljene šetnje, šetnje sa psom ili dugoočekivani susret sa prijateljima postale su jedna od glavnih aktivnosti ovog ljeta. Predlažemo vam ovih pet lokacija za opuštajuću šetnju u Sarajevu i okolici.

Vilsonovo šetalište

Vilsonovo šetalište jedno je od najljepših u Sarajevu. Prostire se duž rijeke Miljacke, a tokom vikenda i radnim danima iza 17 h područje je blokirano za saobraćaj. Tada počinje da vrvu pješacima, šetačima i biciklistima. Ovo je odlična lokacija za kasnu popodnevnu šetnju sa prijateljima. Možete i predahnuti u nekom od brojnih obližnjih kafića i uživati u zalasku sunca. Šetalište je bogato drvoredom koji se prostire duž čitave staze.

Vrelo Bosne

Zaputite se u dugu šetnju oazom mira i spokoja. Vrelo Bosne je prekrasan javni park. Njegova gusta vegetacija i kristalno čista voda, ukrašeni su romantičnim drvenim mostovima. U okolini se nalaze i restorani i suvenirnice gdje ćete moći pronaći neku sitnicu za sebe. Ono što je karakteristično za Vrelo Bosne svakako jeste vožnja u kočijama. Možete se uputiti pješke ili iznajmiti neku od kočija koje se nalaze na samom početku šetališta. Budite spremni, put nije kratak!

Botanički vrt

Botanički vrt je kao mali raj na Zemlji. Posebno je dizajniran da podigne raspoloženje i umiri um posjetitelja. Tu se uzgaja preko 1 700 različitih biljaka, a krajolik i miris svih tih biljaka izazvat će pozitivno raspoloženje kod svakoga ko ovdje kroči. Centralna fontana pruža poseban dodir i mjesto za odmor. Možete jednostavno sjediti i uživati, prošetati, analizirati i proučavati različite biljke ili pokušati odgonetnuti šifrene zapise na nadgrobnim spomenicima. Za šta god se odlučite, ovaj vrt okupirat će vam pažnju i poželjet ćete ostati što duže.

Ulica Zelenih Beretki

Za sve one koji žele da istraže grad i upuste se u urbaniju šetnju, predlažemo ulicu Zelenih beretki. Ona se nalazi u centru grada. Iako je glavna pješačka zona Ferhadija, i ulica Zelenih Beretki je jednako omiljena. Ovdje ćete rijetko vidjeti turiste. Umjesto toga, možete osjetiti mladalačku atmosferu s brojnim kafićima i prodavnicama.

Žuta tabija

Sama građevina Žute tabije dio je starih zidina koje su nekada štitile grad. Izgrađena je još u 18. stoljeću. Pored historijske važnosti, turiste privlači i nevjerovatan pogled na cijeli grad. Uživajte u lijepoj i dugoj šetnji od starog grada, pa sve do tabije. Ovo mjesto idealno je za piknik, a od nedavno možete uživati i u kafiću na otvorenom.

Pratite nas na našim stranicama na

Odgovori

Vezane vijesti

Vezane vijesti