Pandemija ga nije zaustavila: Kristijan putuje 300 dana godišnje

Kristijan Iličić nedavno je zahvaljujući svom blogu po treći put zaredom osvojio titulu najboljeg hrvatskog travel bloggera. Zato, nije ni čudno zateći ga na putovanju, i to po Centralnoj Americi. Put je malo prije Nove godine započeo sa svojom zaručnicom Andreom Trgovčević.

Kristijan i Andrea poznat su par na društvenim mrežama i imaju hiljade pratitelja na različitim društvenim mrežama. Njihovi obožavatelji se posebno raznježe na priču kako je Kristijan prije nekoliko godina zbog svoje djevojke preletio deset hiljada kilometara, samo da bi je iznenadio na rođendan. Druge, pak, fasciniraju Kristijnovi koloritni izvještaji iz svih uglova svijeta. Na vom blogu piše o zamiljivostima, kulturi, hrani, jeftinom smejštaju i drugim temama koje su nam interesantne i korisne.

Kristijan je diplomirani stručni specijalista inženjer informacijskih tehnologija.

Prije nekoliko godina odlučio je prekinuti uspješnu karijeru u medijima i ostvariti svoje globtroterske snove. Toga se također prihvatio svojski. Na putu godišnje provede čak 300 dana, a do sad je posjetio više od 75 zemalja. Naglasak mu je na manje razvijene zemlje koje su zadržale svoju autentičnost. Jedno od najdražih odredišta mu je Etiopija u kojoj je proveo više od dva mjeseca putujući i istražujući je. Gotovo jednako očaran je Kambodžom, Laosom, Vijetnamom, Indonezijom, Filipinima i Tajlandom, koje je obišao prije desetak godina.

Foto: Instagram @kristijanilicic

Kristijan ističe kako je po prirodi vrlo znatiželjan, što rezultira istraživanjem neistraženog. Upravo to je pretvorio u svoj životni poziv. Napominje i kako nikad ne putuje kao turist nego kao putnik. Putovanje je sa  zaručnicom započeo u Panami, trebali su ga završiti u Meksiku. Međutim, epidemiološka situacija im je malo zakomplikovala planove. Prenosimo vam intervju sa Kristijanom koji je obavila Tea Sumić Miletić za stil.slobodnadalmacija.hr.

Čini se da je korona poprilično zakomplikovala putovanja. Je li ih po nečemu olakšala? Možda po pitanju cijene?
Nije. Barem ne u Centralnoj Americi, jer kako je turista manje, odlučili su zaradu kompenzirati podizanjem cijena.

Za svoj ste blog dobili niz nagrada, proglašeni ste travel bloggerom godine. Imate li savjet za one koji razmišljaju krenuti vašim stopama?
Vjerujem da je najvažniji savjet koji im mogu uputiti da budu ono što jesu i da se ne mijenjaju radi nikoga. Neka putuju onako kako žele putovati. Dobra ideja je naći neku nišu i orijentisati se na nju. Dakle prvo treba odlučiti koja vrsta travel bloggera želite biti - avanturističlki, food ili luxury travel blogger - i zatim se držati te specijalizacije.

Foto: Instagram @kristijanilicic

Putujem tamo kuda mi koronavirus dozvoljava.

Na koji način birate desetinacije?
Destinacije trenutno biram prema tome gdje mogu putovati, u koje je zemlje dozvoljen ulazak. Također i prema tome treba li se ili ne treba testirati na koronavirus i je li za turiste propisankarantin. Ono što još gledam svakako jesu lokacije koje do sada nisam posjetio.

S obzirom na pandemiju možete li izdvojiti nekoliko destinacija za manje iskusne putnike? Mislim na ljude koji bi samo voljeli negdje na godišnji odmor, negdje toplo, dok je kod nas još uvijek prehladno za kupanje.
Moja preporuka svima koji sada žele putovati je Meksiko. Cijeli je Yucatan siguran, plaže su fenomenalne, sve radi, sve je otvoreno, restorani i barovi rade. Maske se nose, ali test na koronu nije potreban za ulazak. Svakako preporučujem i Kostariku, trenutno najposjećeniju zemlju Centralne Amerike. Za ulazak u Kostariku ne traži se korona-test, kao ni za ulazak u Dominikansku Republiku, gdje je Punta Cana, stvarno idealno mjesto za odmor s prekrasnim plažama i resortima.

Putujte onako kako vi želite!

Kakvi su vam dojmovi s putovanja kroz Centralnu Ameriku? Šta ste do sada obišli?
Putovanje kroz Centralnu Ameriku je vrhunsko iskustvo. Krenuli smo kroz Panamu, ali smo zbog lockdowna morali promijeniti plan. Isti dan smo bukirali karte za Meksiko i obišli dobar dio Yukatan. Zatim smo prešli brodom do Gvatemale. Putovali smo autobusom preko cijele Gvatemale da bi posjetili đunglu i izgubljene gradove do kojih je jako teško doći. Imali smo velikih problema na putu. Zapeli smo u blatu, na kraju se izvukli i napravili snimke kakvih se nigdje ne može naći po internetu. U Gvatemali smo obišli jezero Atitlán i proveli nezaboravno vrijeme tamo. Iz Antigve smo se popeli na vulkan Acatenango i od tamo gledali erupciju vulkana Volcán de Fuego. To mi je bilo jedno od najljepših iskustava u životu, ali i jedno od najtežih. Prošao sam zatim El Salvador i Honduras, Nikaragvu, Kostariku... Bit će jako puno materijala i storija.

Izvor: stil.slobodnadalmacija.hr

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori