Ovo je NAJTRAŽENIJA dijeta u 2020. godini!

Ova dijeta pokupila je simpatije zbog brzih rezultata, a ne uključuje izgladnjivanje.

Concept healthy food and sports lifestyle. Vegetarian lunch.  Healthy breakfast. Proper nutrition. Top view. Flat lay.
Foto: freepik.com

Pandemija nam je poremetila naše „ljetno tijelo“ iz snova. Iz tog razloga mnogi su potegnuli za dijetama. Međutim jedna od njih se ipak izdvojila. Znate li koja je bila najtraženija dijeta u prethodnoj godini?

Zvijezda među zvijezdama svakako jeste keto dijeta. U prethodnoj godini, ketu dijetu pretražilo je više od 620 hiljada korisnika. Keto dijeta je zasnovana na vrlo malom broju ugljikohidrata i masti. Mnoge sličnosti dijeli s Atkinsovom dijetom s niskim udjelom ugljikohidrata. Podrazumijeva drastično smanjenje unosa ugljikohidrata i zamjenu masti. Ovo smanjenje ugljenih hidrata dovodi vaše tijelo u metaboličko stanje zvano ketoza. Kada se to dogodi, vaše tijelo postaje nevjerovatno efikasno u sagorijevanju masti radi energije. Takođe masnoću pretvara u ketone u jetri, koji mogu opskrbiti mozak.

Keto dijeta može uzrokovati značajno smanjenje šećera u krvi i nivoa inzulina. To, zajedno s povećanim ketonima, ima i neke zdravstvene prednosti. Ova dijeta pokupila je simpatije zbog brzih rezultata, a ne uključuje izgladnjivanje. Ali kao i svaka dijeta, ima svoje teške momenta! Vrlo je važno pratiti njena pravila. Možda će vam za početak biti izazov da unesete do 20 grama ugljikohidrata na dan.

Kako tvrde nutricionisti, kada ste na keto dijeti treba da primjenjujete ishranu koja sadrži oko 75% masti, 20% bjelančevina, i samo 5% ugljenih hidrata na dan. Fokus će vam biti na namirnicama poput mesa, jaja, mliječnih proizvoda i zelenog povrća.

Keto dijeta sadrži nekoliko različitih varijanti.

  • Standardna ketogena dijeta (SKD): Ovo je dijeta s vrlo malo ugljikohidrata, umjerenim proteinima i visokim udjelom masti. Tipično sadrži 70% masti, 20% proteina i samo 10% ugljikohidrata.
  • Ciklična ketogena dijeta (CKD): Ova dijeta uključuje periode veće količine ugljikohidrata, poput 5 ketogenih dana, nakon čega slijede 2 dana sa visokim udjelom ugljikohidrata.
  • Ciljana ketogena dijeta (TKD): Ova dijeta vam omogućava dodavanje ugljikohidrata oko treninga.
  • Ketogena dijeta sa visokim udjelom proteina: Ovo je slično standardnoj ketogenoj prehrani, ali uključuje više proteina. Omjer je često 60% masti, 35% proteina i 5% ugljikohidrata.

Za bilo koju da se odlučite, budite istrajni i držite se pravila. Tek onda rezultati neće izsostati.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori