Otkrivene najstarije građevine stare 8.500 godina

UAE

Otkrivene najstarije građevine u UAE, stare 8.500 godina
Foto: Strukture koje su otkrili arheolozi u Abu Dabiju. Odjel za kulturu i turizam - Abu Dhabi

Arheolozi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima otkrili su najstarije poznate građevine u zemlji, stare najmanje 8.500 godina.

Ovo je više od 500 godina starije od prethodnih rekordnih otkrića, navodi Odjeljenje za kulturu i turizam Abu Dabija u saopćenju za javnost u četvrtak. Otkrivene tokom arheološkog programa koji vodi odjel, zgrade se nalaze na ostrvu Ghagha, zapadno od grada Abu Dabija.

Konstrukcije koje su otkopane su "jednostavne okrugle sobe", koje imaju kamene zidove koji su još očuvani do visine od skoro metar (3,3 stope), navodi se u saopštenju za javnost. Tim je u saopćenju naveo da su te strukture "vjerovatno kuće za malu zajednicu koja je možda živjela na ostrvu tokom cijele godine".

Dodali su da je otkriće pokazalo postojanje neolitskih naselja prije nego što su se razvili dugi pomorski trgovački putevi, što sugerira da to zapravo nije bio poticaj za naseljavanje u tom području kao što su arheolozi ranije mislili.

Otkrivene su i stotine artefakata, među kojima su "fino obrađeni kameni vrhovi strela koji bi se koristili za lov", a tim je rekao da je "vjerovatno da bi zajednica također koristila bogate resurse mora".

Iako arheolozi još uvijek nisu sigurni kada je naselje bilo u upotrebi, dok nije otkriveno tijelo zakopano u strukturama koje datira oko 5.000 godina. To je jedan od rijetkih poznatih ukopa iz tog vremena na ostrvima Abu Dhabi.

“Otkrića na ostrvu Ghagha naglašavaju da su karakteristike inovacije, održivosti i otpornosti dio DNK stanovnika ove regije hiljadama godina,” rekao je Mohamed Al Mubarak, predsjedavajući odjela.

Prethodni rekord za najstarije poznate građevine u UAE držala su otkrića na ostrvu Marawah, također uz obalu Abu Dhabija, gdje je 2017. pronađen najstariji biser na svijetu . Tim je rekao da novo otkriće ukazuje na to da su ostrva Abu Dabija neka vrsta "plodne obale" za razliku od "sušnih i negostoljubivih", sa naseljenicima koje su na ostrva privukle "lokalni ekonomski i ekološki uslovi". (CNN)

Pročitajte više: Nekada zelena, praistorijska Arabija privukla je prve ljude iz Afrike

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori