Najveći detalji sa Zimskih olimpijskih igara 2022. u Pekingu

Olimpijske igre

Najveći detalji sa Zimskih olimpijskih igara 2022. u Pekingu
VCG/Getty Images

Čini se da gdje god da Olimpijada ide, kontroverze slijede.

Bilo je sjajnih trenutaka na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022., sigurno. Snowboarderka Chloe Kim uspjela je odbraniti svoju zlatnu medalju u halfpipeu u uzbudljivom nastupu. Umetnički klizač Nathan Chen ostvario je iskupljenje nakon posrtaja 2018. godine, osvojivši zlato u muškoj pojedinačnoj konkurenciji. Klizač u parovima Timothy LeDuc ušao je u istoriju kada su postali prvi javno nebinarni zimski olimpijac.

A onda, naravno, tu je Bing Dwen Dwen, ljupko šašava olimpijska maskota koja je osvijetlila društvene mreže.

Ali osim onoga što smo vidjeli od pojedinačnih sportista, izbile su i veće kontroverze, one koje će, nadamo se, dovesti do prijeko potrebnih promjena u načinu vođenja Olimpijskih igara. 

Evo četiri stavka sa Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022.

Sistem za odabir gradova domaćina ne radi

Simon Bruty/Getty Images

Odluka da ove godine bude domaćin Igara u Pekingu bila je kontroverzna

Navodi o kršenju ljudskih prava koje je počinila kineska vlada, uključujući genocid nad Ujgurskim narodom, doveli su do negodovanja javnosti uoči Igara. Osim toga, kao i kod svih Igara, ove Olimpijske igre su izazvale pitanja o efektima koje događaji imaju na gradove domaćine, posebno na ugrožene zajednice koje neće požnjeti plodove domaćinstva.   

Bilo je razočaravajuće, ako ne i iznenađujuće, da MOK nije učinio ništa da riješi ove kontroverze. Naprotiv, njegova odluka da se vrati u Peking nakon Olimpijskih igara 2008. uprkos navodnim kršenjima ljudskih prava bila je implicitno odobravanje postupaka kineskih zvaničnika. 

Jasno je da se nešto mora promijeniti kako se ovo više ne bi ponovilo. Sve dok MOK i dalje imenuje novog domaćina za svaku Olimpijadu, vrlo je vjerovatno da će zajednice patiti, a autoritarne vlade i dalje primati podršku. Davno je zakasnilo, ali MOK mora konačno pronaći stalni dom za Olimpijske igre.

Najbolji svjetski sportisti su još uvijek ljudi

Robert F. Bukaty/Associated Press

Očekivalo se da će jedna od najboljih alpskih skijašica na svijetu, osvajačica olimpijske zlatne medalje Mikaela Shiffrin , dominirati na ovim Olimpijskim igrama, gdje je trebala nastupiti u pet pojedinačnih disciplina. 

Umjesto toga, pala je — ne jednom, ne dvaput, već tri puta, šokirajući svijet sporta i ponovo pokrenuvši razgovor o mentalnom zdravlju kod sportista.   

U onome što je nazvala " epskim nedostatkom", Shiffrin je pala na bok 11 sekundi u veleslalomu; dva dana kasnije u slalomskoj disciplini, skliznula je sa staze, a zatim sjela u stranu, uništena, na 25 minuta. Zatim, nakon što je završio kao deveti u Super-G i završio dio spusta u kombinaciji, Shiffrin je ponovo posustala, u dijelu slaloma.

Rusiji ne bi trebalo dozvoliti da se takmiči na Olimpijskim igrama

Novinska agencija Xinhua/Getty Images

Ruski olimpijski komitet suočio se s posljedicama nakon što je otkriveno da se bavio široko rasprostranjenim, sistemskim dopingom na Olimpijskim igrama u Sočiju 2014. — ruskim sportistima nije dozvoljeno da se takmiče pod ruskom zastavom na Olimpijadi, a kada osvoje zlato, nacionalni himna se ne svira.   

Ali nakon što je još jedna kontroverza o dopingu dominirala ciklusom vijesti tokom ovih Olimpijskih igara, jasno je da su te posljedice bile daleko od dovoljne, a ruskim sportistima uopće ne bi trebalo dozvoliti da prisustvuju. 

Kada je postalo poznato da je Kamila Valieva – 15-godišnja ruska umjetnička klizačica od koje se očekivalo da će osvojiti zlato na Olimpijskim igrama – bila pozitivna na zabranjenu supstancu iz uzorka uzetog u decembru, Ruska antidoping agencija privremeno suspendovao je. Zatim je, iz nejasnih razloga, suspenzija ukinuta po žalbi. Takođe je nejasno zašto je pozitivan test tako dugo odgađan. 

Bilo da je to bilo zbog institucionalne nesposobnosti ili nečeg zlokobnijeg, efekti RUSADA-ine akcije bili su dalekosežni. Skandal je ostavio 15-godišnjeg sportistu upletenu u kontroverzu. U međuvremenu, ostale ženske umjetničke klizačice morale su se takmičiti u okaljanoj konkurenciji, znajući da ako Valieva dobije medalju, neće biti ceremonije u slučaju da bi istraga dovela do oduzimanja odličja.

Situacija također ostavlja četiri ekipe u umjetničkom klizanju u neizvjesnosti u pogledu njihovih olimpijskih medalja. Sud za sportsku arbitražu u petak je presudio da američki sportisti koji su osvojili srebro u ekipnom takmičenju u umetničkom klizanju neće dobiti svoje medalje na Igrama. To znači da su oni—zajedno sa Valievinim saigračima, koji su osvojili zlato; Japan, koji je bio treći; i Kanada, koja je zauzela četvrto mjesto - morat će sačekati dok se istraga o Valievoj ne završi prije nego što sazna koje će boje biti njihove medalje, i da ih konačno zadrži. 

Ništa od ovoga se ne bi dogodilo da se ROC prvi put suočila sa stvarnim posljedicama. Sada je vrijeme da se Rusiji konačno zabrani učešće na Olimpijskim igrama.

Vrijeme je da se vratite na starosne minimume

Anadolu Agency/Getty Images

Pekinški doping skandal rasvjetljava još jedan očigledan problem s umjetničkim klizanjem: ranjivost mladih sportista na eksploataciju od strane samih odraslih koji bi ih trebali zaštititi.   

Kada je Sud za sportsku arbitražu presudio da bi 15-godišnja ruska umjetnička klizačica Kamila Valieva mogla nastupiti na Olimpijskim igrama uprkos tome što je dva mjeseca prije bila pozitivna na zabranjenu supstancu, u izjavi su rekli da bi njeno zadržavanje van takmičenja izazvalo " nepopravljivu štetu ."

Međutim, iz slobodnog klizanja Valieve bilo je jasno da joj je njihova odluka nanijela štetu koju su namjeravali izbjeći. Bez sumnje, pokleknuta od dana praćenja medija, Valieva, poznata po svojim stalnim nastupima bez grešaka, dva puta je pala i napravila još nekoliko velikih grešaka u svom dugom programu. Otišla je sa leda u suzama i jecala dok su joj dolazili rezultati. 

Odgovor trenerice Valieve Eteri Tutberidze na njen nastup učinio je situaciju još srceparajućim. Kada je Valieva napustila led, Tutberidze, koja je optužena za zloupotrebu trenerskih praksi , nije joj bila podrška. Umjesto toga, rekla je :  "Zašto si prestala da se boriš? Objasni mi to. Zašto?" Zastrašujući nedostatak empatije natjerao je predsjednika MOK-a Thomasa Bacha da odgovori, rekavši da je "veoma uznemiren" Tutberidzeovom "ogromnom hladnoćom".

Valievine mlade godine postavljaju pitanje da li ima sposobnost da pristane na uzimanje lijeka za poboljšanje učinka. To je također čini ranjivijom na maltretiranje od strane odraslih o kojima brine i javnosti u cjelini. Podizanje starosnog minimuma u umjetničkom klizanju neće dovesti do kraja dopingu ili zlostavljanju, ali bi učinilo da se drugi sportista njenih godina više nikada ne nađe u ovoj situaciji. (bleacherreport)

Pročitajte više: Američka skijašica Mikaela Shiffrin pala je u slalomu u alpskoj kombinaciji

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori