Osumnjičeni za pljačku zlatare u Međugorju na slobodi: Jesu li istražitelji na tragu ubicama Mikela Dedaja?

Posušak M.Č. pušten da se brani sa slobode, kazali u Tužilaštvu HNK

Zaboravljeni slučaj pljačke zlatare u Međugorju od prije devet godina, kada su trojica razbojnika pucali u Mikela Mikija Dedaja koji je usljed posljedica ranjavanja podlegao u mostarskoj bolnici ponovo je aktueliziran kada su pripadnici Granične policije BiH u subotu lišili slobode M.Č. (40) iz Posušja za kojim je Federalna uprava policije (FUP) raspisala potragu i to zbog razbojništva.

Međutim, kako nam je potvrđeno iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, M.Č. je pušten da se brani sa slobode.

-On je saslušan u svojstvu osumnjičenog na sve okolnosti u prisustvu svoga advokata i dovodi se u vezu s počinjenjem tog krivičnog djela, ali nije bilo razloga za podnošenje prijedloga za određivanje pritvora-rečeno nam je u Tužilaštvu HNK.

Iz FUP-a su dva dana nakon hapšenja obznanili da je on sa još dvije osumnjičene osobe učestvovao u razbojništvu kada je iz međugorske zlatare ukraden nakit u vrijednosti od 42.910 KM.

-U počinjenju navedenog krivičnog djela, došlo je do upotrebe vatrenog oružja od strane osumnjičenih lica. A što je dovelo do smrti osobe inicijala M.D. (1961.) rođenog na Kosovu, nastanjen u Međugorju-naveli su iz FUP-a.

Nesretni Dedaj se kobne večeri, 14.juna 2012.godine suprotstavio trojici razbojnika, koji su bili obučeni u dresove hrvatske nogometne reprezentacije. Na glavama su imali maske „nindža kornjače“.

Na meti pljačkaša je bila zlatarska radnja „Tony Gold-Oro“ njegovih rođaka, Tonija i Kristijana Dedaja. Nakon što je čuo vrisku i galamu iz njihove radnje. Budući da je jedan od razbojnika u Kristijana uperio automatsku pušku, prethodno ga oborivši na pod, dok je drugi bio uperio cijev pištolja u njegovu trudnu suprugu. Nesretni Dedaj je dotrčao do zlatare i povikao na pljačkaše. Međutim, jedan od njih je zarafalao prema njemu i nanio mu teške povrede od kojih je podlegao.

Svojevremeno su iz MUP-a HNK kazali da je ovaj slučaj preuzeo FUP, a za sada nije poznato je li se Posušak na saslušanju branio šutnjom ili je, pak, „otkucao“ svoje kompanjone.

Budući da je uhapšen na Graničnom prijelazu Gorica prilikom ulaska u BiH, pretpostavlja se da se skrivao u Hrvatskoj. Čije, također, državljanstvo posjeduje.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori