Počeo proces zbog kojeg je Sarajlić dao ostavke na sve funkcije u SDA: Svjedočio Semir Efendić, ko je spominjao direktora OSA-e

Osumnjičeni u aferi "Snimak"

Efendić, koji je bio kandidat za predsjednika Kantonalnog odbora SDA i osoba koja je na društvenim mrežama objavila snimak unutastranačke trgovine glasovima, kazao je u sudnici da je znao da druga strana poziva delegate

Svjedočenjem Semira Efendića, načelnika Općine Novi Grad i bivšeg dugodišnjeg člana SDA,  jutros je u Općinskom sudu u Sarajevu počeo sudski proces protiv Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića.

Oni su optuženi u aferi "Snimak"  zbog davanje dara i drugih oblika koristi. Riječ je o aferi nakon koje je Sarajlić dao ostavke na sve funkcije u SDA.

Na društvenim mrežama objavio snimak

Optužnicom se terete da su od 20. do 25. februara 2020., posredstvom Šehovića, ugovorili sastanak s delegatom za izbornu skupštinu Stranke demokratske akcije (SDA) Velidom Tvrtkovićem, prije zakazanih unutarstranačkih izbora za predsjednika Kantonalne organizacije SDA Sarajevo, koji su bili planirani za 26. februar 2020. i kojim su predloženi kandidati bili članovi Semir Efendić i Fikret Prevljak.

Efendić, koji je bio kandidat za predsjednika Kantonalnog odbora SDA i osoba koja je na društvenim mrežama objavila snimak unutastranačke trgovine glasovima, kazao je u sudnici da je znao da druga strana poziva delegate i vrši pritisak da ne glasa za njega.

On je u sudnici ispričao da mu se noć orije prije izbora, koji su održavani u hotelu "Holiday", oko 23 sata javio Velid Tvrtković i tražio je da se hitno vide.

 - Oko ponoći je došao ispred moje zgrade i ispričao mi da je dobio poziv da se sastane sa ljudima iz vrha SDA. Rekao ja da su ga odveli na jedno mračno mjesto u Švrakinom Selu i kazali da ne glasa za mene. On je iz straha uključio mobitel i snimao za svaki slučaj. Kazao je da su mu spominjali neka imena iz SDA, Obavještajnu službu i Osmicu (Osman Mehmedagić Osmica, direktor OSA-e, op.a). Znali su da ima kredit i da mu je žena nezaposlena pa su ponudili da joj nađu posao - rekao je Efendić.

Efendić je priznao da je objavio snimak na društvenim mrežama i da je našao upute na internetu kako se to radi. Pojasnio je da je snimak objavio jer se radilo o velikom javnom interesu.

 - Snimak koji mi je Tvrtkoviću poslao na mail poslušao sam tek sljedeću noć jer sam bio jako umoran. Znao sam odmah da snimak trebam objaviti. Isključio sam šum, titlovao ga i dodao fotografije aktera u programu premijer - rekao je.

Uložio prigovor

Kadrija Kolić, Delalićev advokat, na kraju je ročišta i uložio prigovor navodeći da je svjedok Efendić potvrdio da je osnov za njegovo svjedočenje tonsko snimanje, te da je to školski primjer nezakonitog dokaza.

- Na ovo je bilo dužno voditi računa Tužilaštvo – dodao je Kolić.Svoj iskaz dala je i Alma Čolo, dugodišnja članica SDA i zastupnica ove stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Pojašnjavala je i proceduru provođenja izbora na nižim nivoima gdje prvo mjesni ogranci predlažu kandidate.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)