Početak opsade: Na današnji dan počela je opsada Sarajeva

Prve civilne žrtve opsade Sarajeva Suada Dilberović i Olga Sučić

Opsada Sarajevo
Demonstracije u kojima su život izgubile Suada Dilberović i Olga Sučić

Jednu od najtužnijih godišnjica svoje novije historije, 29. godišnjicu početka opsade, glavni grad Bosne i Hercegovine dočekuje brojeći žrtve pandemije koronavirusa. Bolest COVID-19 je samo od 2. marta do 2. aprila, prema podacima Vlade Kantona Sarajevo, odnijela 426 života.

Opsada Sarajeva počela je 5. aprila 1992. godine, okončana je 29. februara 1996. godine. Trajala je 1.425 dana.

Početku zvanične opsade Sarajeva prethodilo je nekoliko događaja. Tog 5. aprila, u centru grada održane su demonstracije za mir ispred tadašnje Narodne skupštine SR BiH.

Građani okupljeni na demonstracijama tražili su od vojske i rukovodstva SDS-a da obustave vojne aktivnosti i uklone barikade koje su bile postavljene u dijelovima grada.

Tokom opsade poginuo je 11.541 građanin Sarajeva, među njima 1.601 dijete. Prema poslijeratnim istraživanjima, najviše stanovnika, skoro četiri petine od ukupnog broja poginulih, stradalo je u prve dvije godine rata.

Prve civilne žrtve opsade Sarajeva Suada Dilberović i Olga Sučić ubijene su 5. aprila na mostu Vrbanja, nedaleko od zgrade tadašnje Skupštine Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine.

Od tada je svaka iluzija o miru bila razbijena, a Sarajevo je narednih 1.425 dana bilo pod opsadom. Prema podacima, 329 granata dnevno je padalo na grad, a najviše je ispaljeno 22. jula 1993. godine, njih ukupno 3.777.

Nekadašnji most Vrbanja danas nosi ime po dvjema hrabrim ženama. Ploča na njegovoj sredini, okrenuta ka istoku, odakle se svaki dan ukazuje s izlaskom prvih sunčevih zraka, podsjeća i upozorava namjerne i slučajne prolaznike na tešku prošlost grada.

Tih 1.425 dana opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine pokazalo je kako agresor apsolutno nije pravio razliku između vojnih i drugih ciljeva. Na meti su bile bolnice, stambeni objekti, zgrade od historijskog značaja te brojne druge institucije.

Jedan od najtežih dana tokom opsade svakako je bio masakr na pijaci Markale, kada je 5. februara 1994. godine ubijeno 68 Sarajlija, a teže i lakše su ranjene 142 osobe.

Posljednja žrtva opsade Sarajeva bila je Mirsada Durić, koja je poginula u napadu na tramvaj 9. januara 1996. godine, kod Zemaljskog muzeja.

Mnogi građani ubijeni su ili ranjeni hicima iz snajpera, prelazeći gradske raskrsnice ili u svojim domovima. Opsada Sarajeva ostat će u historiji opisana kao najduža opsada jednog glavnog grada.

"Sarajevo će biti, sve drugo će proći"

Pročitaj više:Ove sedmice posjetite Muzej ratnog djetinjstva

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori