Zapečeni krompir sa sirom, brzo i ukusno!

Zapečeni krumpir sa sirom
Preporuka za jedan ukusan obrok

Mnogo je načina na koje kuhamo krompir. Svestrano je povrće i osnovna hrana u mnogim domaćinstvima.

Krompir je relativno jeftin, jednostavan za uzgoj i prepun raznovrsnih hranljivih materija.

Poznato je mnogo recepata s krompirom, a danas vam donosimo ovaj: "zapečeni krompir sa sirom", i to po receptu chefa Jamieja Olivera.

Bogati umak s cheddarom ovom krumpiru daje posebnu aromu i okus. Može se poslužiti kao prilog uz različita mesna jela ili ga jesti samostalno uz zdjelu salate. Priprema je jednostavna, a okus će osvaja na prvi zalogaj!

Foto: Shutterstock

Sastojci:

2 kg krompira

30 g maslaca

2 kašike brašna

500 ml mlijeka

300 ml slatkog vrhnja

75 g cheddara

75 g Gruyère sira

Priprema:

Zagrij pećnicu na 200 ° C. Oguli i nareži krompir na ploške debljine tri mm, a zatim ga kuhaj u velikom loncu s kipućom slanom vodom dok ne omekša.

Dobro ga ocijedi i prebaci u veliku posudu za pečenje. Na tavi otopi maslac, umiješaj brašno, zatim dodaj mlijeko i vrhnje. Pusti da krčka dok se umak ne zgusne, neprestano miješajući.

Makni s vatre, u umak naribaj veći dio sira, a zatim začini soli i crnim biberom. Krompir prelij umakom, naribaj preostali sir, a zatim peci 45 minuta ili dok krompir ne poprimi lijepu zlatnu boju.

Pročitaj više: GURMANSKA PILEĆA SALATA

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori