Novi solarni avion Američke mornarice će provesti u letu tri mjeseca

Američka mornarica radi na bespilotnoj letjelici pod nazivom Skydweller, koja će moći provesti 90 dana u letu bez potrebe za slijetanjem.

Impresivne performanse aviona Skydweller omogućit će solarni paneli postavljeni na krilima.

Iza ovog projekta stoji američko-španska kompanija Skydweller Aero, koja razvija tehnologiju kako bi Američka mornarica konstantno posmatrala okolinu svojih brodova.

Kako bi ostao u zraku 90 dana, avion raspona krila od 71 metar sadrži 296 kvadradnih metara solarnih panela koji stvaraju do 2 kW energije. Skydweller Aero također planira koristiti vodikove ćelije kao rezervu u slučaju da avion ostane bez solarne energije zbog dugog perioda lošeg vremena.

Skydweller je nova verzija solarnog aviona Solar Impulse 2 koji je zahtijevao ljudsku posadu, a koji je obavio let oko svijeta 2015. i 2016. godine.

Osnivači pomenute kompanije John Parkes i Robert Miller su kupili intelektualno vlasništvo i mašineriju od projekta Swis Solar Impulse prije nego su odlučili napraviti svoj avion.

Skydweller Aero namjerava obaviti testni autonomni let koji uključuje autonomno polijetanje, let i slijetanje. To bi se trebalo dogoditi u narednim mjesecima, a nakon obavljenih testova, započet će dugotrajno testiranje s ciljem leta koji će trajati 90 dana ili čak više.

Kao što je obično slučaj s vojnom i svemirskom tehnologijom, i ova nova tehnologija će vjerovatno naći put do civilnih aviona u nekom obliku.

Izvor: Poslovnenovine.ba

Pročitajte više: Situacija sa svemirskom stanicom je dosta ozbiljnija

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)