Novi sat inspirisan Bugatti Chironom košta 1,5 miliona dolara

VRIJEDI SKORO KAO I SAM AUTO

U proteklim godinama su kompanije Jacob & Co i Bugatti sarađivale kako bi proizvele niz unikatnih satova inspirisanim superautomobilom Chiron, a sada imaju novu kreaciju.

Riječ je o satu nazvanom Bugatti Chiron Blue Sapphire Crystal, koji ima mnogo sličnosti s drugim sličnim satima. Posjeduje potpuno funkcionalnu repliku Chironovog 8,0-litarskog quad-turbo W16 motora čiji se klipovi zapravo pokreću, dok se turbopunjači vrte.

Razlika je u tome što je kućište novog sata napravljeno u potpunosti od safirnog kristala. To je zahtijevalo višemjesečni proces obrade materijala, mašineriju visokog nivoa te ručno poliranje. Safir je potom obojen u nijansu plave boje.

Stražnja strana otkriva oko 578 ručno dekorisanih i sklopljenih komponenti koje čine mehanizam sata. U njegovoj izradi je korišten 51 dragi kamen, što je vidljivo također sa stražnje strane. Ostali detalji sata uključuju pokazivač očekivanog vremena rada inspirisan Chironovim pokazivačem količine goriva te tri safirne krune.

Također, dio sata je Jacob & Co "Shock Protection System", odnosno sistem zaštite od padova i udaraca, ukrasi od 18-karatnog zlata, gumena narukvica i kopča također od 18-karatnog zlata. Dosad je napravljen samo jedan primjerak u koji je utrošeno 120 sati rada i to samo za izradu kućišta.

Cijena ovog sata iznosi 1,5 miliona dolara, dok je za "običnu" verziju bez dragog kamenja potrebno izdvojiti 280.000 dolara.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)