Novi memoari govore o životnoj priči NASA ‘skrivene figure’ – Katherine Johnson

060521_reviews_feat
Matematičarka Katherine Johnson radi u NASA-inom istraživačkom centru Langley u Hamptonu, Va., 1962. godine.

Katherine Johnson postala je ključno ime 2016. godine, kada je knjiga bestselera i holivudski film „Skrivene figure“ istaknula njezinu ulogu NASA  matematičara tokom svemirske trke. Ta su djela pokazala njenu sposobnost da vrši proračune s visokim ulozima kako bi astronaute poslao u svemir, sve dok je od svojih kolega trpjela rasizam i seksizam. Ali ovaj zadatak za NASAu samo je dio Johnsonove priče. O ostatku govore njezini posthumni memoari naziva „Moje izvanredno putovanje“.

U saradnji s dvije Johnsonove kćerke njeni memorari sadrže iznenađujuće malo sadržaja o njenom radu u NASAi. Umjesto toga, knjiga se fokusirala na njen lični život, uključujući mnoga iskustva koja otkrivaju uvid u burne rasne odnose Sjedinjenih Država u 20. vijeku.

Njezino putovanje započinje s djetinjstvom u gradiću Zapadna Virginia. Čak i tada, Johnsonova žeđ za znanjem bila je opipljiva. Iskrala se da prati svoju stariju braću i sestre u školu, iznenađivala je roditelje i učitelje pitanjima i informacijama. Dok je studirala na državnom univerzitetu Zapadne Virginije, Johnson je odlučila da želi postati matematičarka.

Čitaoci njenih memoara brzo vide duboke prepreke s kojima su se suočili obrazovano crncačko stanovništvo poput Johnsona. Kada je diplomirala 1937. godine u dobi od 18 godina sa najvišim prosjekom ocjena u historiji svog univerziteta, imala je malo mogućnosti za zaposlenje. Njena jedina ponuda posla bila je predavačka radnja u osnovnoj školi koja je imala potpuno crnačko stanovništvo.

Johnson koristi vlastita obrazovna i radna iskustva kao prozore za šira pitanja. Često se okreće od svoje priče da bi opisala borbe svojih učitelja zasnovane na rasi. Ovi pomaci usporavaju naraciju, ali otkrivaju nešto dublje: Johnsonov neizmjerni ponos crnačkim obrazovnim institucijama i njenu zahvalnost prosvjetnim radnicima crnaca koji su joj bili uzori.

Kasnija se poglavlja nastavljaju udaljavati od Johnsonovih iskustava do historijskih događaja. Opisuje svoju zabrinutost zbog omogućavanja svojim kćerkama da učestvuju u školskoj integraciji. Također je savjetovala svoje kćeri da ne učestvuju u protestima zbog građanskih prava jer se plašila da ne budu povrijeđene ili uhapšene, onako kako su bili ostali protestanti.

Međutim, ponekad se Johnsonova historijska pitanja čine isključivo ekspozicijskim. Na primjer, ona opisuje protest koji je vodio Ralph Abernathy - nasljednik Martina Luthera Kinga mlađeg na mjestu predsjednika Južnokršćanske liderske konferencije. Protesti su se odnosili na prigovor na dolare poreznih obveznika potrošenih u svemirsku trku, a ne na smanjenje siromaštva. Ali Johnson ne dijeli vlastite reakcije na ovaj događaj.

Jasno je i da Johnsonu nije ugodno da se hvali sobom. Oglašava karijere drugih iskusnih crnačkih naučnika i astronauta, ali o svom radu, ona piše, "Samo sam radila [svoj] posao." To bi se moglo činiti lažnom skromnošću, ali zvuči istinito od žene koja nije pozvala vlastite kćeri na svoj ručak uu NASA-i jer, kako piše u knjizi, "nije željela praviti veliku frku. ”

Možda je upadljivije od Johnsonove poniznosti to kako se suočila sa segregacijom i diskriminacijom uzdignute glave. Kad se preselila na Jug radi svog prvog posla, majka ju je upozorila na rasizam s kojim će se suočiti.

Primjeri navedeni u knjizi neumoljive odlučnosti pred nedaćama zadržavaju se kod čitatelja, pokazujući ono što Johnsonovo putovanje zaista čini izvanrednim. Da, njezin matematički genij bio je inspirativan. Jednako inspirativan bio je i njen karakter.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori