Nova vrsta puža nazvana po teniskoj zvijezdi Novaku Đokoviću

Nova vrsta puža ima misteriozno porijeklo i evoluciju.

Kako naučnici tvrde, puževi s mliječno-bijelom ljuskom dio su porodice puževa Hydobiidae. Za njih je karakteristično stanište pećina, dok neki žive pod zemljom. Međutim, nova vrsta puža, kako dva istraživača ističu, ima misteriozno porijeklo i evoluciju.

Nova vrsta slatkovodnog puža dobila je ime po teniskoj zvijezdi Novaku Đokoviću . Profesor Vladimir Pešić i biospeleolog Jozef Grego sa Univerziteta Crne Gore otkrili su puža u proljeće u glavnom gradu Podgorici 2019. godine. Nakon dvogodišnjeg proučavanja, odlučili su da ga nazovu „Travunijana djokovici“.

Da biste otkrili neke od najrjeđih životinja na svijetu, došli do njihovih gotovo nepristupačnih pećinskih i proljetnih staništa i obavili neumoran posao obrade ovog prikupljenog materijala, potrebna vam je Novakova energija i entuzijazam -  za sputniknews.com rekli su istraživači.

Naučnici su brzo uvjerili svoju publiku da to ime ne odražava način na koji se teniser kreće i ponaša. Više su aludirali na neumornu energiju i entuzijazam istraživačkog tima u otkrivanju i proučavanju životinje. U međuvremenu je gastropod klasificiran kao "ranjiv" od strane Međunarodne unije za zaštitu prirode i stavljen je na crvenu listu ugroženih vrsta.

Istraživači kažu da je životinja prilagođena životu u podzemnim staništima (potoci, izvori i špilje). Riječ je o područjima koja su izuzetno ranjiva na promjene životne sredine koje je čovjek stvorio i koja se često zanemaruju tokom napora na očuvanju.

Ovo nije prvi put da su naučnike nadahnule poznate ličnosti prilikom odabira naziva. Nedavno, istraživači sa finskog Univerziteta u Turkuu otkrili su novu vrstu pauka, koju su nazvali po holivudskom glumcu Joaquinu Phoenixu .

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)