Njemački ministar Michael Roth: Crtanje novih granica na Balkanu je opasan put

Zemlje Zapadnog Balkana imaju budućnost samo kao multietnička i multireligijska društva

Njemački ministar Michael Roth: Crtanje novih granica na Balkanu je opasan put
Njemački ministar Michael Roth: Crtanje novih granica na Balkanu je opasan put

Njemački ministar za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Michael Roth poručio je da je crtanje novih granica opasan put za zemlje Zapadnog Balkana.

"Zemlje Zapadnog Balkana imaju budućnost samo kao multietnička i multireligijska društva. Regionalno pomirenje i saradnja ključevi su mira, demokratije i prosperiteta. Crtanje novih granica je opasan put", napisao je ministar Roth.

Njegova poruka dolazi kao odgovor na navodne "non papere" u kojima se pojavljuju ideje ustavnih izmjena, a idu čak i do cijepanja nezavisnih država poput BiH i pripajanja određenih teritorija drugim zemljama u susjedstvu.Sjedinjene Američke Države su prije nekoliko dana jasno poručile da je BiH suverena i nezavisna država s neupitnim teritorijalnim integritetom i da entiteti nemaju budućnost van BiH.

Iz Delegacije Evropske unije u BiH su kazali da su posvećeni suverenitetu, cjelovitosti i teritorijalnom integritetu BiH.

"Evropska unija je nedvosmisleno posvećena suverenitetu, cjelovitosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. To smo više puta ponovili i naš stav je čvrst i nepromijenjen", rečeno je u zajedničkoj izjavi delegacije Evropske unije, šefova misija zemalja članica Evropske unije u Bosni i Hercegovini i komandanta EUFOR-a.

Izvor: Klix.ba

Pročitaj više: Džaferović: U startu prekinuti priče o prekrajanju granica BiH

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori