Džaferović: U startu prekinuti priče o prekrajanju granica BiH

Evropska unija je jedan od svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma

Džaferović pisao Charlesu Michelu: U startu prekinuti priče o prekrajanju granica BiH
Džaferović pisao Charlesu Michelu: U startu prekinuti priče o prekrajanju granica BiH

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio je pismo predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu povodom dokumenta o promjeni granica na Zapadnom Balkanu.

Džaferović navodi da je nakon izvještavanja medija u Republici Sloveniji o postojanju "non paper" dokumenta o promjeni granica na Zapadnom Balkanu stvorena percepcija u bh. javnosti da neki krugovi unutar Evropske unije rade na ugrožavanju teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

"Ova dešavanja su dovela do ozbiljne destabilizacije i uznemirenosti u našoj zemlji, s obzirom na to da secesionističke političke snage, koje već duži period prijete otcjepljenjem entiteta Republika Srpska, navedene indicije javno tumače kao dokaz o postajanju podrške unutar Evropske unije njihovim secesionističkim planovima", kazao je.

Evropska unija je jedan od svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini. Temeljnim odredbama ovog međunarodnog sporazuma potvrđen je kontinuitet države Bosne i Hercegovine, u međunarodno priznatim granicama s kojima je postala članica Ujedinjenih nacija, te je decidno zabranjeno otcjepljenje bosanskohercegovačkim entitetima.

Evropska unija je, ističe on u pismu, uz Sjedinjene Američke Države, u proteklih 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, glavni stabilizirajući faktor u BiH, zahvaljujući čijem pozitivnom utjecaju su napravljeni brojni koraci u poslijeratnoj obnovi naše zemlje i njenom reformskom razvoju.

"Imajući u vidu evropsko iskustvo u prvoj polovici 20. stoljeća, kao i ranije pokušaje etničke podjele Bosne i Hercegovine tokom agresije 90-ih, koji su kulminirali genocidom u Srebrenici, svaki naredni pokušaj prekrajanja granica ugrozio bi mir u našoj zemlji i regionu. To bi zasigurno narušilo stabilnost Evrope, utemeljene na principu nepromjenjivnosti granica. S obzirom na to da se radi o vrlo opasnim stvarima, osjetio sam potrebu da vam skrenem pažnju da ovakve inicijative treba u startu onemogućiti. Bosna i Hercegovina očekuje od Evropske unije više pažnje kredibilnoj perspektivi članstva Bosne i Hercegovine u EU", naveo je Džaferović u pismu predsjedniku Evropskog vijeća.

Izvor: Klix.ba

Pročitaj više: Dodik: Kakav rat? Legitimitet je na našoj strani, postavljene su međuentitetske granice

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)