Njemački i francuski ministri nisu zabrinuti: Evropa može i bez Facebooka

NAKON NAJAVA O POVLAČENJU

Nakon što su mi hakovali profile, živio sam bez Facebooka i Twittera četiri godine i život je bio fantastičan, rekao je Robert Habek, njemački ministar ekonomije

Prijetnja kompanije "Meta" da će iz Evrope povući Facebook i Instagram, društvene mreže koje su u njenom vlasništvu, nije previše "potresla" ministre Njemačke i Francuske.

Evropski lideri prihvatili su indirektno upozorenje "Mete" da će zatvoriti svoje Instagram i Facebook operacije širom Evrope ako ovaj gigant više ne bude mogao obrađivati podatke Evropljana na američkim serverima.

- Nakon što su mi hakovali profile, živio sam bez Facebooka i Twittera četiri godine i život je bio fantastičan - Rekao je za "Bloomberg" Robert Habek (Habeck), njemački ministar ekonomije.

Njegov kolega iz Francuske, također ministar finansija Bruno Le Mer (Maire), istog je mišljenja.

- Mogu potvrditi da je život bez Facebooka dobar i da smo živjeli bez ove mreže jako dugo. Tehnološki giganti moraju shvatiti da Evropu ne mogu ucjenjivati i da ćemo zadržati svoj suverenitet - poručio je on.

Oni su odgovarali na pitanja u Parizu povodom najave "Mete" da Facebook i Instagram više neće moći poslovati u Evropi zbog novih odluka EU o privatnosti.

- Evropska unija je ogromno tržište sa mnogo ekonomske moći i jedinstva i ne može nas nešto ovako zaplašiti - dodao je ministar Habek.

Izvor: Avaz

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori