Delije razvile transparent “Šiptar, Hrvat, Balija, nisu moja bratija”, evo šta su rekli iz tužilaštva u Beogradu

NOVI ISPAD NAVIJAČA ZVEZDE

Delije, kako se nazivaju pristalice Crvene zvezde, ne žele da im trener kluba bude čovjek koji je predsjednik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, kao i neko ko se izjašnjava kao Hrvat

Više javno tužilaštvo u Beogradu oglasilo se saopćenjem povodom sramotnog transparenta koji su navijači Crvene zvezde istaklina vaterpolo utakmici protiv Šapca. Na transparentu je pisalo "Šiptar, Hrvat, Balija, nisu moja bratija".

Delije ne žele Hrvata za trenera

Bila je to dobrodošlica navijača Zvezde za njihovog novog trenera Mirka Vučevića, nekadašnjeg crnogorskog reprezentativca. Delije, kako se nazivaju pristalice Crvene zvezde, ne žele da im trener kluba bude čovjek koji je predsjednik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, kao i neko ko se izjašnjava kao Hrvat.

- O navedenom događaju obaviješten je dežurni zamjenik Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koji je smatrao da se u radnjama učesnika događaja nisu stekli elementi krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, već da isticanje transparenta sa natpisom "Šiptar, Hrvat, Balija, nisu moja bratija" može da predstavlja kršenje Zakona o javnom redu i miru" - navodi se u saopćenju.

Eventualni elementi prekršaja protiv javnog reda i mira

- Imajući u vidu, da je u konkretnom slučaju moglo da bude učinjeno protivpravno djelo kojim se na javnom mjestu ugrožava ili narušava javni red i mir, stvara uznemirenje ili ugrožava sigurnost građana, ometa kretanje građana na javnim mjestima ili ostvarivanje njihovih prava i sloboda, vrijeđa moral i ugrožava opća sigurnost imovine, tužilaštvo smatra da su se u radnjama lica koja su istakla transparent, eventualno stekli elementi prekršaja protiv javnog reda i mira, zbog čega je dežurni zamjenik javnog tužioca uputio policiju na konsultaciju sa dežurnim sudijom Prekršajnog suda - dodaje se u saopćenju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Izvor: Avaz

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori