NJEMAČKA: UČENICI MIGRANTI NA METI RASISTIČKOG NAPADA

BERLIN

Grupa učenika migranata morala je otkazati izlet nakon što su ih desničarski ekstremisti u istočnoj njemačkoj pokrajini Brandenburg vrijeđali i prijetili im na rasnoj osnovi, saopćile su vlasti u ponedjeljak.

Berlinska ministrica obrazovanja Katharina Gunther-Wunsch rekla je da su se učenici škole “Lina Morgenstern” sigurno vratili u grad te da im je nakon rasističkog incidenta ponuđena psihološka podrška.

Željela bih zahvaliti upravi škole i učiteljima koji su bili uz učenike i donijeli ispravne odluke – rekla je u Gunther-Wunsch.

Prema pisanju lista “BZ”, dvadesetak učenika u dobi od 15 do 16 godina bilo je na školskom izletu sa učiteljima kada se dogodio rasistički incident u kampu u blizini jezera Frauensee.

Grupa desničarskih ekstremista u prostoru za kampiranje najprije je uzvikivala rasističke povike učenicima, a kasnije im prijetila nasiljem, a neki od njih pokušali su provaliti i u hostel u kojem su učenici boravili, navodi se u izvještaju.

Profesori su zbog sigurnosti učenika morali otkazati studijsko putovanje te su u subotu navečer uz policijsku pratnju svi napustili kamp.

Njemačka je posljednjih godina svjedok rastućeg rasizma, potaknutog propagandom krajnje desnih grupa i stranaka, koje su iskoristile izbjegličku krizu i pokušale potaknuti strah od migranata, prenosi Anadolija.

Neo-nacisti i desničarski ekstremisti izveli su najmanje 1.138 nasilnih napada prošle godine. U tim je napadima, prema službenim podacima, povrijeđeno je najmanje 478 ljudi.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti