U BEOGRADU PROTESTI NAKON DVA MASAKRA,

BLOKIRAN SAOBRAĆAJ ISPRED PARLAMENTA

Večeras oko 18:00 u Beogradu pred parlamentom počeo je veliki protest pod nazivom "Srbija protiv nasilja".

Protest se održava kao reakcija na nedavna dva pokolja u toj zemlji. U prvom je, podsjetimo, 13-godišnji učenik u školi u Beogradu hicima iz pištolja ubio 8 svojih kolega i domara škole. U drugom je 21-godišnji U. B. u Mladenovcu i okolici hicima iz automatske puške ubio osmero ljudi.

Građani i predstavnici opozicije će se okupiti ispred zgrade parlamenta, a onda će biti organizirana mirna šetnja do vlade Srbije.

Zastupnici oporbe će oko 17:30 na stepenice zgrade Skupštine postaviti crno platno, a nakon toga će se s građanima uputiti u mirnu šetnju koja će ići preko Trga Nikole Pašića te ulica Kralja Milana i Kneza Miloša do zgrade vlade. Niko iz opozicije neće govoriti na skupu, javljaju tamošnji mediji..

Istaknuto je nekoliko zahtjeva čiji je cilj, kako se navodi, smanjenje razine nasilja u Srbiji. Prije svega od vlasti se traže smjena rukovodstva REM-a (regulatorno tijelo za medije) i Radiotelevizije Srbije te oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Happy, kao i zabrana tabloida koji promoviraju nasilje.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti