Kraljica je princu Williamu dodijelila posebnu novu ulogu

© @Copyright HELLO!
© @Copyright HELLO!

Kraljica je imenovala vojvodu od Cambridgea za visokog povjerenika koji će je predstavljati na Generalnoj skupštini Škotske crkve, rekao je Downing Street.

Princ William (38) dobio je ulogu 2020. godine, ali je Generalna skupština otkazana prošlog maja zbog pandemije.

Prema web stranici kraljevske porodice, uloga lorda Vrhovnog povjerenika je održavati odnos između države i Crkve, a dugogodišnja tradicija imenovanja lorda vrhovnog povjerenika potekla je iz drugog dijela 16. stoljeća.

Dodaje: "Lord visoki komesar obraća se uvodnoj i završnoj riječi Generalnoj skupštini i izvještava Njeno Veličanstvo o njenom radu.

"Za vrijeme Generalne skupštine, suveren daje Lord visokog povjerenika dozvolu boravka u palači Holyroodhouse i, za to vrijeme, njegova ili njezina milost dobiva počasnu gardu, pozdrav od 21 pištolja i ključeve Grad Edinburg.

"Uobičajeno je da Lord visoki komesar poziva uvažene goste da ostanu u Palati i pruže gostoprimstvo povjerenicima u Skupštini i onima koji su doprinijeli javnom životu u Škotskoj."

William i supruga Kate poznati su kao grof i grofica Strathearn u Škotskoj.

Crkva Škotske je prezbiterijanska crkva i priznaje samo Isusa Hrista kao 'kralja i poglavara Crkve'. Kraljica stoga nema titulu 'vrhovni guverner' Škotske crkve; kada pohađa crkvene službe u Škotskoj, Njezino Veličanstvo to čini kao obični član.

U prošlosti su na tu ulogu imenovani i drugi članovi kraljevske porodice, uključujući dva puta princezu Anu, princa Charlesa (koji je poznat kao vojvoda od Rothesayja u Škotskoj), princa Andrewa i princa Edwarda.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori