Nevesinje: Obilježavanje 29. godišnjice zločina počinjenog nad Bošnjacima

Bliži se još jedna tužna godišnjica stradanja nedužnog bošnjačkog stanovništava općine Nevesinje.

Udruženje građana "Povratkom za Bosnu i Hercegovinu", Medžlis Islamske zajednice Nevesinje, Patriotska liga Nevesinje i Udruženje građana Progres Nevesinje nizom značajnih programa obilježit će 29. godišnjicu zločina nad Bošnjacima Nevesinja.

Programi obilježavanja godišnjice počet će u subotu 26.06. 2021. godine maršom mira. Učesnici marša će iz Mostara, sa mostarskih Šehitluka, krenuti u 5 sati. Do sada je prijavljeno preko 120 učesnika.

Doček učesnika marša i kratak čas historije predviđen je istog dana u selu Sopilja u 18:00 sati.

Prigodan vjerski program i poklanjanje hatma dove nedužno ubijenim Bošnjacima održat će se u mjesnoj džamiji nakon akšam namaza.

Izložba fotografija "Kad zaborav ponovo zaboli" Senada Sude Omerike najavljena je u nedjelju 27.06.2021. kod Spomen obilježja u Kljunima. Izložbu će otvoriti Avdo Huseinović, nakon čega će početi Centralni program obilježavanja 29.godišnjice stradanja civilnog stanovništva s područja Nevesinja.

Tokom rata na području Nevesinja ubijeno je 306 civila bošnjačke i 14 hrvatske nacionalnosti. Među njima je 26 djece od kojih neka nisu imala ni imena. Uništena im je cjelokupna imovina, a preostalo stanovništvo protjerano.

Pratite nas na facebook akter.ba - Nevesinje: Obilježavanje 29. godišnjice zločina počinjenog nad Bošnjacima

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori