Nedim Sladić najavio je obilne padavine u narednom periodu

Prognoza

Bh. meteorolog Nedim Sladić, najavljuje da bi našu zemlju mogao zahvatiti novi talas obilnih padavina koje bi za posljedicu mogle imati poplave u mnogim dijelovima Bosne i Hercrgovine. Novi val padavina, prema Sladićevoj prognozi, počinje od četvrtka, 09. decembra 2021. godine.

Akumulirane količine padavina po #GFS-u do 10.12.2021. Novi val intenzivnih padavina ponovo izgledan u četvrtak“, napisao je Sladić.

Međutim, u prepisci sa kolegama meteorolozima, u komentarima ispod ove objave, Sladić predviđa da bi padavine mogle biti tako obilne da bi našu zemlju ponovo mogle zahvatiti poplave.

Dodatno ovoj tvrdnji idu i predviđanja uglednog portala AccuWeather, koji za prostor Balkana, kao i za Italiju u narednom periodu predviđa upravo padavine sa opasnošću od poplava.

Kada je Sladić posljednji put najavio poplave, one su se zaista i dogodile, a najpogođeniji je ovaj put bio prostor Sarajeva. Međutim, takva njegova upozorenja, podsjećamo, nisu se svidjela “službenim autoritetima”.

Stiglo je još jedno upozorenje. Pitanje je da li će nadležni sačekati da se ono obistini, pa se boriti sa saniranjem posljedica, ili će djelovati preventivno i spriječiti da eventualni nagli porast vodostaja nanese veću štetu.

Pročitajteviše: Obilne kiše aktivirale klizišta u Fojnici

Pratite nas na Facebook akter.ba - Nedim Sladić najavio je obilne padavine u narednom periodu

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)