NBA zvijezda Pascal Siakam objašnjava svoj najubojitiji potez

Igrač Toronta

Pascal Siakam, kamerunski krilni košarkaš koji je sa Toronto Raptorsima osvojio titulu NBA prvaka 2019, nametnuo se kao jedan od najboljih košarkaša svijeta. 

U drugoj epizodi video serijala „The Play“ detaljno objašnjava svoj nezaustavljivi šut iz okreta. To je potez koji je postao njegov zaštitni znak. Kamerunac visok 206 cm je 2016. godine izabran kao 27. odabir u prvom krugu NBA drafta. Prije nego se sa elitnim timom Raptorsa okušao na NBA parketima, 2017. je proglašen najkorisnijim igračem finala NBA D-lige.

Nakon što je u sezoni 2017-2018 postao važan igrač sa klupe, Siakam je napravio ogroman iskorak. Dobio je nagradu za igrača koji je najviše napredovao 2019., iste godine kada je Toronto osvojio svoj historijski prvi naslov NBA prvaka.

Njegov najprepoznatljiviji potez, šut iz okreta, je nerješiva enigma za protivničke igrače.

U drugoj epizodi novog video serijala „The Play“ na Red Bullovom YouTube kanalu, 27-godišnjak demonstrira kako izvodi ovaj manevar.Serijal „The Play“ donosi pogled iznutra na ključne taktike, manevre i odlučujuće poteze koji su činili razliku u utakmicama, na takmičenjima i u karijerama sportista iz raznih sportova. Šut iz okreta je Siakamu pomogao da u prvoj utakmici NBA finala 2019 postigne 32 poena. Svom timu donio je dragocjenu pobjedu na domaćem terenu.

U ovoj epizodi Siakam objašnjava potez koji je postao njegov zaštitni znak, ali takođe otvoreno govori o svojoj ulozi u ekipi iz Kanade i svojim vizijama za budućnost. Pascal demonstrira svoj potez na košarkaškom terenu, zabavljajući se dok opetovano savladava svog trening partnera. Kako priznaje, ovaj manevar mu dolazi toliko prirodno da uopšte ne razmišlja dok ga izvodi.

Osjećam kao da ga uvijek mogu odigrati. Čak i ako znate da ću to izvesti, moj prvi pokret je toliko brz da mogu ili proći pored vas ili mi morate omogućiti priliku za okret. Teško je - ne možete učiniti mnogo - otkriva on.

Starter All-Star utakmice 2020. godine takođe opisuje kako je bilo osvojiti najprestižniju titulu u košarci. Bilo je to u njegovoj tek trećoj sezoni u NBA, te iznosi svoje lično viđenje o tome šta će njemu i njegovoj ekipi biti potrebno kako bi u narednom periodu opravdali očekivanja.

Osvajanje prvenstva pratite osvajanjem još prvenstava u karijeri. Mnogi igrači igraju 20 godina i ne dobiju tu priliku. To što sam je ja dobio već u trećoj godini govori mi da imam još mnogo toga za postići. Uzbuđen sam zbog budućnosti i lovim još - dodao je.

Izvor: sportsport.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori