Ružičasti WhatsApp: Pazite na ovo lažno ažuriranje

Novo ažuriranje neće obojiti vaš WhatsApp u ružičastu boju!

Korisnici Android uređaja trebali bi biti na oprezu. Pojavila se nova opasnos koja vam obećava novu boju teme za vašu aplikaciju. Prerušena je u službeno ažuriranje aplikacije za chat. „Ružičasti WhatsApp“ je zapravo oblik zlonamjernog softvera koji su nedavno istražio ESET-ov istraživač Lukas Stefanko.

Ružičasti WhatsApp je ažurirana verzija trojanskog programa koji ne odgovara automatski samo na WhatsApp poruke, već i na poruke primljene u drugim aplikacijama. Upravo ovo bi mogao biti razlog za njegovo očigledno brže širenje - rekao je Stefanko .

Nakon što u vaš uređaj dospije Trojanac, on automatski odgovara na poruke primljenje u aplikacijama kao što su: WhatsApp, WhatsApp Business, Signal, Skype, Viber i Telegram. No, osim toga, nova verzija prepoznatao je kao „probna vezrija“. Vjeruje se da ćemo vidjeti još jaču i zlonamjerniju varijantu u budućnosti. Također, web lokacija bi se mogla u budućnosti koristiti za hostiranje različitih zlonamjernih opcija. Novootkriveni virus prvi put je primijećen u Indiji. Dijelio se u razne masovne chat grupe.

Prema Stefanku, da bi preuzeli i instalirali ovu zlonamjernu aplikaciju nije potrebno da istu dozvolite.

Njena instalacija nije dostupna na službenom Google Play-u, pa kao takva teško se može deinstalirati. Međutim, zlonamjerni softver zahtijeva dozvolu za pristup korisnikovim obavijestima. Kada se postupak instalacije završi i kada korisnik klikne na „WhatsApp Pink“, aplikacija se sakriva. Stoji tvrdnja da nikada nije bila ni instalirana. Tada „žrtva“ dobija poruku na koju će morati odgovoriti. Upravo to će dovesti do daljeg širenja bez da ste toga i svjesni.

Ukoliko ste ipak preuzeli „WhatsApp Pink“, možete ga ukloniti putem Postavki i podmenija App Manager. Drugi način jeste instalacija Androidovog cjelovitog sigurnosnog rješenja. To će skenirati vaš uređaj i automatski ukloniti sve „opasne“ aplikacije.

U svrhu prevencije, postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste se sačuvali:

  • Nikada nemojte kliknuti na veze ili sadržaj koji ste dobili putem neželjene poruke ili od nekoga koga ne poznajete
  • Aplikacije uvijek preuzimajte samo iz službenih prodavnica, jer one imaju stroge postupke odobrenja
  • Uvijek koristite adekvatno rješenje za mobilnu sigurnost
  • Budite oprezni koje vrste dozvola dajete aplikacijama

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori