NATO INTEGRACIJE: BIH JE SVAKIM DANOM SVE BLIŽA NATO-U

nisko su preletjeli nad bh. nebom

Bombarderi Zračnih snaga SAD-a nisko su preletjeli nad bh. nebom
Bombarderi Zračnih snaga SAD-a nisko su preletjeli nad bh.

Do sada neviđeni bombarderi Zračnih snaga SAD-a nisko su preletjeli nad bh. nebom.

Tu su, kažu, da demonstriraju čvrsto partnerstva SAD i OSBiH. Američki zvaničnici uz prisustvo domaćih jasno su poručili danas kako SAD nastavlja pružati podršku u modernizaciji Oružanih snaga BiH kako bi one doprinosile sigurnosti uz zajedničku posvećenost miru i sigurnosti na Zapadnom Balkanu i širom Evrope.

Riječ je o bombarderima koji su okosnica američke flote i koji imaju impresivne performanse i nosivost te drže mnoge svjetske rekorde u brzini, nosivosti, doletu i vremenu polijetanja. Dodik je rekao kako je riječ o zastrašivanju te nazvao američkog ambasadora smradom, na šta mu je Michael Murphy poručio da mu se obrati ako ima problema s partnerstvom SAD-a i Oružanih snaga BiH.

Ovo je još jedan pokazatelj jake i trajne saradnje i partnerstva koje između OSBiH i SAD-a postoji već 20 godina. Mi smo tu da pomognemo jedni drugima, poručio je američki ambasador Murphy nakon uspješnog prelijetanja američkih bombardera iznad Sarajeva, naglasivši da je cilj današnjeg vojnog događaja i demonstracije produbljivanje i nastavak uspješne saradnje. Komentarisao je i izjave Milorada Dodika o tome kako američki bombarderi i današanji događaj za cilj imaju zastrašivanje stanovništva.

Današanji događaj plod je dugogodišnje bilateralne saradnje SAD-a i BiH. Ovo je bio jedan vid obuke gdje su Oružane snage BIH pokazale obučenost i spremnost za visoke zadatke, poručio je ministar odbrane BIH Zukan Helez. Naglasio je da su kompletan događaj i vojna demonstracija propisno dogovoreni. Osvrnuo se i na zbog današnjeg događaja negodovanje političara iz bh. entiteta RS, koji su posebno nastojali naglasiti kako su ti isti avioni bombardovali Srbiju 1999.

Važno je istaći da su jedinice OSBiH-a kompatibilne da djeluju i s avijacijom SAD-a, odnosno NATO-ovim trupama, poručio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić. Kaže kako ovo predstavlja jedan vid nadoknade za ono što OSBiH nemaju, a na šta mogu računati.

Vojnom demonstracijom Oružane snage BiH pokazale su da mogu izvršiti najsloženije zadatke NATO-a. Istaknuto je danas i to kako za ovu godinu imamo potpisanu bilateralnu saradnju u okviru koje će biti održan 101. događaj, karaktera sličnog ovom današnjem.

Jasna je i jedinstvena poruka nakon današnjeg događaja. SAD garantuju teritorijalni integritet, suverenitet, cjelovitost i granice BiH. Osim toga, još jednom je naglašeno da je BiH opredijeljena za članstvo u NATO te da taj put niko ne može zaustaviti. Prenosi Hayat.ba.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti