Suđenje u “slučaju Respiratori” nastavljeno ispitivanjem svjedoka optužbe

Foto: FENA

Višesatnim ispitivanjem svjedoka Tonča Bavrke, danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje u predmetu Fadil Novalić i drugi u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma “F. H. Srebrena malina”.

U ovom predmetu, a u vezi sa, prema tvrdnjama optužbe spornom nabavkom, pored Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, optuženi su - suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme “F. H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. Srebrena malina, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Svjedok optužbe Tončo Bavrka, aktuelni direktor Federalne direkcije za robne rezerve, a od 25. marta 2020. godine i član Federalnog štaba CZ (FŠCZ) je u direktnom i unakrsnom ispitivanju govorio o aktivnostima ovog tijela te odlukama i naredbama koje su uslijedile nakon proglašenja nesreće u FBiH 16. marta 2020. a povodom i danas aktuelne pandemije koronavirusa.

U osvrtu na metodologiju rada FŠCZ-a, ispričao je kako su sjednice tog tijela u to vrijeme, usljed složene epidemiološke situacije, održavane svakodnevno, nerijetko i telefonskim putem, te da su u vezi s tim vođeni zapisnici koji su dostavljani uz materijele za sjednicu te usvajani u skladu s utvrđenom dinamikom i hronologijom.

Dodao je kako je materijale za sjednice dostavljao tajnik FŠCZ Enes Memić, a koga je svjedok, prema vlastitom kazivanju, kontaktirao kako bi se informirao o tome što je usaglašeno između nadležnih institucija kada se radi o prijedlozima određenih odluka.

Fokusirajući se na sjednice održane od 16. do 25. marta 2020. godine, svjedok se prisjetio da je u tom razdoblju razgovarano o nabavci zaštitne opreme i sredstava u borbi protiv koronavirusa, a da je plan u vezi s potrebama zdravstvenog sistema sačinio Federalni zavod za javno zdravstvo, uključujući i tabelu, odnosno specifikaciju po stavkama.

Kazao je kako je onda bilo aktuelno pitanje iznalaženja sredstava za nabavku potrebne opreme, te da je prvobitno bilo planirano pet miliona KM za tu namjenu, a da su 1. aprila 2020. održane dvije sjednice, ujutro i vanredna/telefonska u poslijepodnevnim satima na kojoj je donijeta odluka da se za spomenutu svrhu izdvoji sedam miliona KM.

Na insistiranje tužitelja da se izjasni o tome je li je bio upoznat o tome za koju se konkretno opremu sredstva izdvajaju, Bavrka je kazao kako je FŠCZ nije raspravljao o tome, budući da je to pitanje prepušteno „struci“, odnosno stručnjacima iz Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, odnosno zdravstvenih ustanova.

Svjedok je naveo kako je o nabavci respiratora iz Kine saznao tek po njihovom dopremanju 25. aprila 2020. na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

U tom kontekstu, a radi razjašnjenja kontradiktornosti u odnosu na današnju tvrdnju, prezentirana mu je izjava koju je dao u Tužiteljstvu BiH, kada je kazao da ih je Fahrudin Solak, tadašnji direktor FUCZ-a, o problemima s isporukom respiratora informirao na jednoj od sjednica održanih prije prispjeća prvog kontigenta (80 respiratora).

Bavrka je se tim povodom izjasnio kako se konkretno ne sjeća hronologije u tom pogledu, navodeći da na sjednicama FŠCZ nisu razmatrana pitanja u kontekstu konkretnih nabavki, kao ni o vrsti i tipu respiratora.

Kazao je i kako u to vrijeme nije ni znao za što služe resporatori te da je pitao direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davora Pehara da mu pojasni o kakvim se uređajima, zapravo, radi.

Budući na nedoumice u iskazu, odbrana je u unkrsnom ispitivanju insistirala na razjašnjenju određenih nedorečenosti, uključujući pitanja koja se tiču utvrđivanja potreba zdravstvenog sistema u tom „kritičnom periodu“, te situacije na globalnom planu i poteškoća u vezi s nabavkom zaštitnih i drugih sredstava čije su cijene na tržištu bilježile rast.

Odbrana je, inače, uputila i prigovor u pogledu relevantnosti određenih dokaza optužbe, kao i na način direktnog ispitivanja svjedoka, posebno u dijelu za koji tvrdi da ulazi u sferu vještačenja, uz opasku da „svjedok nije vještak“, te da nije kvalificiran za davanje određene vrste pojašnjenja ili ocjena.  

U fokusu polemike između tužitelja Mirze Hukeljića i odbrane našao se i dokument od 3. aprila 2020. godine, odnosno informacija o aktivnostima FŠCZ na prevenciji i suzbijanju posljedica pandemije, koja je razmatrana i na sjednici Vlade Federacije BiH, a u kojem stoji da je 3. aprila zaključen ugovor o kupovini 100 respiratora.

Naime, prema iskazu svjedoka, u verziji tog dokumenta koju on posjeduje ne spominje se potonja rečenica koja se odnosi na ugovor o nabavci respiratora, a što je izazvalo podozrenje strana u postupku.

Naročito eksplicitna u tom kontekstua bila je advokatica Senka Nožica, braniteljica Jelke Milićević, najavljujući da će u interesu njene klijentice tom pitanju u nastavku pretresa biti posvećena posebna pažnja.

Ostatak Bavrkinog svjedočenja odnosio se na aktivnosti i procedure nakon što su spomenuti respiratori dopremljeni u Sarajevo, uključujući pitanja njihovog skladištenja i angažiranja dvije tvrtke iz R Srbije radi stavljanja respiratora u funkciju, te komunikacije između dobavljača i zdravstvenih ustanova radi njihovog preuzimanja, kao i u vezi isporuke Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su donirali 30-tak respiratora, identičnih onima koji su FBiH isporučeni iz Kine.

Optužnica Novalića, Solaka i Hodžića tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Oni su optuženi i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.

Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu uslijedio je nakon gotovo jednomjesečne ljetne pauze, a naredna ročišta zakazana su za 26. i 27. augusta kada bi trebalo biti nastavljeno saslušanje svjedoka optužbe.

Izvor: FENA

Pročitajte više: Suđenje u ‘slučaju Respiratori’ nastavljeno izvođenjem dokaza optužbe

Pratite nas na Facebook akter.ba

suđenje suđenje suđenje suđenje suđenje

AJK

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori