NASA izabrala SpaceX za misiju prema Europi

NASA izabrala SpaceX za misiju prema Europi
Foto: EPA-EFE

Kompaniji Elon Musk SpaceX je dodijeljen ugovor za lansiranje koji je u iznosu od 178 miliona dolara za prvu NASA-inu misiju usmjerenu na Jupiterov mijesec nazvan po našem kontinentu - Europa.

To je prva NASA-ina misija na taj mjesec kojoj je cilj utvrditi postojanje uslova za život. Također je planirano detaljno istraživanje tog satelita ćija je veličina nešto manja od Zemljinog mjeseca.

NASA je misiju planirala na lansiranje u oktobru 2024. godineraketom Falcon Heavy u vlasništvu Muskove firme. Što se tiče lokacije, planirano je iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy House Heart na Floridi.

"Među mnogim ciljevima Clipper-ove misije su pružanje fotografija u visokoj rezoluciji površine Europe, utvrđivanje sastava, traženje pokazatelja geoloških aktivnosti, mjerenje debljine ledenog pokrivača i utvrđivanje dubine i saliniteta njegovog okeana", navela je NASA.

Ugovor je označio povjerenje NASA-e u kompaniju sa sjedištem u Hawthorneu, u Kaliforniji.

Za izgradnju svemirske letjelice u aprilu je e SpaceX-u je dodijeljen ugovor od 2,9 milijardi dolara (21.583,90 crores). Izradnja svemirske letjelice je sa mjesečevim desantom za program Artemis. Taj program može NASA-ine astronaute prvi put nakon 1972. godine odvesti na Mjesec.

Međutim, taj je ugovor suspendiran nakon što su dvije suparničke kuće. Kompanija Jeff Bezos Blue Origin i Dynetics, protestirale protiv izbora SpaceX-a.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori