Naučnici otkrivaju vodenu paru u atmosferi Jupiterovog mjeseca

Astronomi su nedavno otkrili dokaze o vodenoj pari u atmosferi Jupiterovog mjeseca Ganimeda, što navodi naučnike da vjeruju da bi ti dokazi mogli pružiti novi uvid u potencijalnu nastanjivost "egzoplanetarnih sistema sličnih Jupiteru", objavila je NASA u saopćenju za javnost.

Ganimed, najveći mjesec u Sunčevom sistemu, bio je pod nadzorom svemirskog teleskopa Hubble od 1990-ih. Korištenje arhiviranih podataka, kao i novih podataka objavljenih u časopisu Nature Astronomy, pomoglo je naučnicima da ispitaju prisustvo vodene pare tokom posljednje dvije decenije.

Prema NASA-i, mjesec sadrži više vode nego svi zemaljski okeani zajedno. Međutim, temperature su toliko hladne da je svaka voda na površini smrznuta u čvrstom stanju, a znanstvenici su utvrdili da zbog temperatura smrzavanja vodena para ne može doći iz isparavanja bilo kojeg podzemnog okeana.

Lorenz Roth sa Kraljevskog tehnološkog instituta KTH iz Stockholma u Švedskoj vodio je tim koji je analizirao Ganimedov atomski kiseonik.

"Do sada je primijećen samo molekularni kiseonik", rekao je Roth. "To se stvara kada nabijene čestice nagrizaju površinu leda. Vodena para koju smo sada izmjerili potječe od sublimacije leda uzrokovane toplotnim izlaskom vodene pare iz toplih ledenih područja."

Iako dokazi ne učvršćuju nikakve informacije o mjesečevom potencijalu za život, naučnicima pružaju uvid u mjesečevu atmosferu, istoriju i evoluciju drugih plinskih divovskih planeta.

Otkriće takođe daje dodatne informacije planiranoj misiji poznatoj kao JUICE, što je skraćenica od "JUpiter ICy moons Explorer". Misiju planira Evropska svemirska agencija (ESA), a planira pokretanje 2022. godine.

"Naši rezultati mogu timovima instrumenata JUICE pružiti dragocjene informacije koje se mogu koristiti za pročišćavanje njihovih planova osmatranja radi optimizacije upotrebe svemirske letjelice", rekao je Roth.

Prema NASA-i, misija JUICE stići će na Jupiter oko 2029. godine, gdje će provesti najmanje tri godine promatrajući Jupiter i tri njegova najveća mjeseca. Misija se planira usredotočiti na Ganimeda kao planetarno tijelo i potencijalno stanište.

NASA-ina misija Juno, koja proučava Jupiter i njegovu okolinu, poznatu kao Jovian sistem, od 2016. godine koristit će informacije o Ganimedu u nastavku studija.

U junu je Juno letjela bliže Ganimedu od bilo koje druge svemirske letjelice u generacijama i snimala fotografije u prolazu koje su mistificirale naučnike.

Glavni istražitelj Juno-e Scott Bolton rekao je u priopćenju za medije da je to bilo najbliže bilo kojoj svemirskoj letjelici "ovom mamutovom mjesecu" i dodao: "Idemo si odvojiti vrijeme prije nego što izvučemo bilo kakve znanstvene zaključke, ali do tada možemo jednostavno čudite se ovom nebeskom čudu. "

PROČITAJTE VIŠE: NASA izabrala SpaceX za misiju prema Europi

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)