7 svjetova Sunčevog sistema u kojima je vrijeme čudno!

Naš sunčev sistem dom je začudnog i divnog vremena sa olujama zastrašujućih razmjera od bilo čega u zabilježenoj Zemljinoj historiji.

Od stoljetnih uragana na Jupiteru do ogromnih vjetrova na Neptunu, ako napustite Zemlju, šokirat ćete se onim što pronađete.

Na Marsu ćete pronaći ogromne prašine koje prekrivaju čitavu planetu, dok Venera ima nevjerovatno gustu i brzu atmosferu koja može stvoriti trajne vrtloge na svojim polovima.

Na Jupiteru i Saturnu postoje neke ogromne oluje - veće od promjera više Zemalja - koje bjesne desetljećima ili čak vijekovima.

Na ledenom divu Neptunu pronaći ćete najbrže vjetrove u Sunčevom sistemu, a unutar Neptuna i Urana kiša može imati dijamante.


Zahvaljujući nedavnim misijama u svemiru, saznali smo više o tim fascinantnim vremenskim sistemima nego ikad ranije.

Naučnici također izvode dugoročne studije vremenskih sistema, poput oluja koje izbijaju sa Sunca i mogu imati direktne efekte na Zemlju.

Jupiterova velika crvena mrlja: uragan veličine Zemlje

Ova kultna oluja vjekovima bjesni na Jupiter, ali možda neće biti zauvijek. Divovska oluja koja se okreće usporediva je s uraganom na Zemlji, iako je znatno veća. Meri oko 16.000 kilometara u širini, što je otprilike 1,3 puta širina naše planete. Naučnici misle da se njezini korijeni u Jupiter uvlače i do 100 puta dublje od Zemljinih okeana.

Međutim, nedavni dokazi sugeriraju da se oluja može smanjivati, iako može pojesti i druge oluje kako bi dobila pojačanje.

To nije jedino ekstremno vrijeme na Jupiteru: Njegov sjeverni i južni pol imaju čudne nizove ciklona raspoređenih u krug, dok intenzivno zračenje s planete kupa neke od njegovih mjeseci, poput Io-a i Evrope.

NASA-ina svemirska letelica Juno, koja je 2016. godine ušla u orbitu oko Jupitera, nizom instrumenata prikupljala je nevjerovatne podatke o ovom plinskom divu.

To uključuje mikrotalasni radiometar za merenje duboke atmosfere Jupitera, ultraljubičaste i infracrvene kamere za snimanje atmosfere planete i njenih aurora, kao i JunoCam, koji je takođe bio zauzet snimanjem slika vidljive svetlosti.

Saturnova munja: 10 000 puta moćnija od Zemljine

Nevjerovatno je da nismo vidjeli samo munje na Saturnu, već smo ih i čuli. NASA-ina svemirska letelica Cassini, koja je kružila oko Saturna od 2004. do 2017. godine, bila je u stanju uočiti munju na planeti danju, što znači da je moralo biti nevjerovatno intenzivno - smatra se da su neki zasuni 10 000 puta snažniji od onih na Zemlji, navodi NASA .

Promatrajući radio emisije sa planete, Cassini je takođe mogao 'čuti' oluje kako se ispuštaju u atmosferu.

Saturn povremeno razvija masivne oluje koje se protežu više od 300 000 kilometara (300 000 kilometara), okružujući gotovo čitavu planetu, dok je sjeverni pol gasnog diva domaćin čudnom, trajnom šesterokutu oblaka koji se proteže duboko u planetu.

Solarne oluje: Ljutiti ispadi koji izbijaju električne mreže

Sunce može napraviti pustoš na našoj planeti.

Njegove solarne oluje sastoje se od rafala zračenja i nabijenih čestica, koje mogu ozbiljno oštetiti satelite koji pomno prate Sunčevu aktivnost i pripremiti se za najgore, ali povremeno, kada nam krene velika oluja, satelite i električne mreže treba isključen da ga mogu odjahati.

Uprkos našim najboljim naporima, svako malo nas snažni sunčev izboj može zateći. 1859. snažna solarna baklja nazvana po astronomu Richardu Carringtonu izazvala je široko rasprostranjene globalne telegrafske komunikacije. Događaj iz Carringtona 1859. godine takođe je pokrenuo nevjerovatne aurore koje su bile vidljive čak na jugu do Kariba.

Venerov vrtlog: Oluja koja se kreće brže od svoje planete

Na južnom polu Venere nalazi se veliki vrtlog veličine Evrope koji se uskovitlao u atmosferi.

Čini se da ovaj vrtlog postoji već dugo vremena i rezultat je nekih čudnih svojstava na planeti. Atmosfera na Veneri kreće se brže od planete, dostižući brzinu od 400 kilometara na sat - 60 puta brže nego što se planeta okreće, navodi Evropska svemirska agencija.

PROČITAJTE VIŠE: Prvi svemirski hotel trebao vi se otvoriti 2027. godine

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)